AcasăNewsIon Iliescu, atac asupra logicii Curtii Contitutionale

Ion Iliescu, atac asupra logicii Curtii Contitutionale

Fostul presedinte, Ion Iliescu, a combatat printr-o postare pe blogul personal logica judecatorilor Curtii Constitutionale, aratandu-se nelamurit fata de numarul prezentat de CCR pentru stabilirea cvorumului.

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, s-a aratat extrem de nelamurit de suma de 19 milioane de romani pe care judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) a invocat-o in stabilirea cvorumului necesar validarii referendumului privind demiterea lui Traian basescu.

„Inca nu am vazut hotararea Curtii Constitutionale si mai ales motivarea ei. Am inteles ca aceasta ar fi declarat Referendumul privind suspendarea presedintelui Basescu nevalabil, intrucat nu s-ar fi indeplinit cvorumul necesar, adica 50% + 1 prezenti la vot din totalul cetatenilor cu drept de vot (peste 18 ani). Pe ce se bazeaza aceasta afirmatie ? Care sunt datele statistice privind populatia Romaniei pe care s-a intemeiat aceasta decizie a Curtii Constitutionale?”, s-a intrebat acesta pe blogul personal.

Ion Iliescu a continuat mesajul sau, aratand ca, potrivit datelor de care dispune, in Romania nu ar mai exista 19 milioane de romani cu drept de vot, motiv pentru care cvorumul incocat de Curtea Constitutionale nu mai este valabil.

„Se stie bine ca,  din 1990 – cand populatia Romaniei atinsese un maxim de 23,2 milioane locuitori – aceasta a cunoscut o continua scadere, ca urmare – pe de o parte a sporului natural negativ si, mai ales, a numarului insemnat de romani emigranti, stabiliti cu domiciliul in alte tari (peste 2 milioane). Recensamantul din anul 2011 (desi nefinalizat, datorita complicarii lui cu multe alte date – privind proprietatile, locuintele, etc) – a stabilit totusi ca populatia Romaniei era de 19 milioane locuitori”, a scris fostul presedinte.

Din acestia, spune Ion Iliescu, trebuie scazuti romanii care nu au drept de vot din cauza varstei lor, suma ramasa reprezentand „rezervorul potential de votanti”.

„Daca din acest total se extrage numarul minorilor (0-18 ani), care reprezinta cca. 4 milioane suflete – ramane populatia de peste 18 ani, cu drept de vot – de cca. 15 milioane. Acesta este rezervorul potential de votanti, in Romania, astazi. Jumatate din acestia – ar fi 7,5 milioane!”, a mai scris acesta.

Drept urmare, crede Ion Iliescu, judecatorii Curtii Constitutionale ar fi gresit cand au interpretat datele primile, intrebandu-se retoric, de unde reiese ca nu a fost atins cvorumul.

„La Referendumuldin 29 iulie a.c. – in ciuda boicotului declarat de sustinatorii d-lui Basescu – au participat 8,4 milioane cetateni. De unde rezulta ca nu s-ar fi realizat cvorumul de 50%+1 din cei cu drept de vot ? Astept motivatia Curtii Constitutionale, cu datele statistice concrete !”, a postat presedintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu nu isi incheie postarea inainte de a-i ataca si pe romanii stabiliti in strainatate, considerand ca milioanele de cetateni aflati peste granita nu treuie inclusi in cvorum deoarece, oricum nu votaeza decat cateva „zeci de mii”.

„Includerea in cvorum a romanilor cu domiciliul in alte state este aberanta, necinstita si nelegala. Una este acordarea dreptului de a vota – celor ce vor si cu totul altceva – includerea lor in cvorum. Aceasta, asa cum s-a vazut, influenteaza efectele votului asupra celor ce sunt afectati direct – adica romanii traitori in tara. Precum s-a vazut – din cei cca.3 milioane romani din strainatate – voteaza cateva zeci de mii!”, isi incheie postarea Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei.

author avatar
Ionut Zgimbau
558 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger