AcasăNewsIohannis, Ziua NATO si Romania, stima noastra si mandria

Iohannis, Ziua NATO si Romania, stima noastra si mandria

Spunem cu mandrie nu doar ca ”Romania este in NATO”, ci si ca ”NATO inseamna Romania”. Acest adevar profund, exprimat atat de succint, a fost emis de seful statului, ieri, cu ocazia sarbatoririi zilei Aliantei Nord Atlantice in tara noastra. Norocul nostru e ca a picat a doua zi dupa 1 aprilie, Ziua Pacalelilor.

”De aproape un deceniu si jumatate, cetatenii romani se bucura de cele mai puternice garantii de securitate si aparare din istoria noastra nationala moderna”, spune Klaus Iohannis. Asa cum banuiati, in mesajul presedintelui apar expresii precum ”comunitate de valori si principii”, ”parteneriat strategic”, ”materializarea intereselor de securitate”, ”aparare colectiva”, ”mai eficient impreuna decat separat”, ”provocari si amenintari”, ”profil credibil strategic”, ”alocarea a 2% din PIB pentru aparare”, ”angajamente”, ”teatre de operatii” samd. La 29 martie 2004, Romania a aderat in mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmata, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborarii oficiale a drapelului romanesc la sediul NATO, ne reaminteste si MApN. Cel putin in Bucuresti, fiorul nord-atlantic al lui Iohannis nu a fost impartasit de populatie care a ales, indemnata de vremea primavaratica, sa ia cu asalt parcurile Capitalei, calare pe biciclete.

Avem vointa dar niama putirinta

Ca suntem noi in NATO, ca avem scut antiracheta, e o treaba. Ca, din punct de vedere militar, pare ca suntem in NATO doar ca sa ne aflam in treaba, e o realitate care se tot ascunde sub presul declaratiilor de la Cotroceni si nu numai. Inzestrarea armatei romane?(o telenovela fara sfarsit!) Vreo strategie coerenta? Vreun rezultat? ”Partener strategic la Marea Neagra”. Ce capacitati de aparare are Romania la Marea Neagra, daca se poate sti? Sau a spatiului aerian? Revenind cu picioarele pe pamant (unde iarasi suntem svaiter) ”dotarea” armatei romane ar face onoare oricarui muzeu militar, cum spunea un general. Batem pasul (de defilare) pe loc, dar de aparat sa ne apere altii, ca de aia e NATO, nu?

author avatar
Bogdan Borcea
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger