AcasăNewsIohannis, președintele-rege

Iohannis, președintele-rege

Președintele vrea să se întroneze

Social-democrații își fac deja planurile pentru a-l da jos pe Orban, nu și pentru cum vor acționa dacă vom avea alegeri anticipate. USR începe să se ia de gât cu Iohannis și-l acuză de populism. ALDE încă nu știe ce vrea, cum e mai bine. PMP nu a depășit faza de „cum vrei tu, șefu!” UDMR joacă la două capete, ca întotdeauna, iar Pro România prevestește ce este mai rău. PNL o ține de-a gaia mațu‘ cu anticipatele deși, în interior, nu e de acord cu ele. Nimeni nu se întreabă, însă, de ce este nevoie de alegeri anticipate atât timp cât nu ne aflăm în fața unui pericol iminent?

Președintele vrea să se întroneze

Faci astfel de alegeri câtă vreme te confrunți cu o situație critică, ce nu  se poate rezolva decât cu o schimbare, nu și pentru a forma o majoritate. „În democrație, cum se știe, guvernele exprimă majorități stabilite de cetățeni, nu creează majorități după ce s-au instalat. Se fac alegeri anticipate pentru a tranșa între alternative serioase, nu ca șmecherii pentru smulgere de voturi. Un democrat are nevoie de opinia chibzuită a celor care votează, nu de una rezultată din păcălire” (Andrei Marga). În România, însă, nu este valabil, pentru că aici guvernul a ajuns în vârf trăgând de putere ca de-un cal mort și prin manevre care, după cum se aude în târg, ar necesita toată flota de autobuze a DNA pentru a-i sălta pe vinovați. Iar DNA, în mod ciudat, tocmai acum și-a pierdut apetitul pentru clientela de lux.

Navetistul cu bicicleta

Este evident că ne aflăm în fața unei suferințe cronice, boala de putere, de care Klaus Iohannis nu poate scăpa. Sau, cine știe, poate nu e o afecțiune, așa cum cred românii, ci este scopul pentru care acesta a primit binecuvântarea Occidentului de a conduce România. Și nu de acum, ci încă dinaintea alegerilor din 2014, când spunea că are nevoie de două mandate pentru a integra țara pe calea europeană. N-a fost nimeni pregătit, atunci, să pătrundă până la capăt sensul cuvintelor lui. Și, de asemenea, nu s-a aflat nimeni să-l întrebe cum de s-a găsit taman el, primar al unui orășel cu o populație mai mică decât orice sector al Capitalei, să fie președinte. Nimeni nu și-a pus problema de unde atâta vocație europeană pe capul unui profesoraș pierdut în anonimatul provincial al navetiștilor cu bicicleta.

Corupți pentru că așa a spus Iohannis

Pentru a-și asigura domnia, luând exemple din istorie, Iohannis trecut la eliminarea adversarilor sau a incomozilor. A dat mână liberă vătafilor din justiție să ducă până la capăt ceea ce se începuse încă de pe vremea lui Traian Băsescu. Mai concret, o epurare politică sub masca anticorupției. Iar asta se petrecea în condițiile în care România nu era și nu este mai coruptă decât alte state europene. Dar, pentru a-și susține strategia, avea grijă ca la fiecare vizită în Occident să vorbească despre corupția din țară, românii ajungând în penibila situație de a fi priviți ca un neam de hoți. Și, în mod surprinzător, nimeni nu se întreba de ce numai social-democrații erau corupți, iar ceilalți nu.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagludovic orban title=Ludovic Orban data wpil keyword link=linked>Ludovic Orban<a> la un pas de debarcare

Răspunsul nu este greu de aflat, pentru că PSD era dușmanul căruia îi declarase război încă din prima zi de prezidențiat. Cu o justiție la cheremul lui, Iohannis și-a asigurat liniștea în primul mandat și și-a croit drumul spre al doilea. Nu singur, ci sub pavăza gărzii pretoriene a serviciilor de informații, care aveau un concubinaj perfect cu tot ce însemna entitate a justiției.

Vodă de România

Acum asistăm la ceea ce înțelege Iohannis prin al doilea mandat. Deși alegerile au trecut, încă mai invocă toxicitatea PSD. Deși a fost schimbat și guvernul, încă mai vede în social-democrați o adunătură nocivă și nu se sfiește să o afirme în gura mare. I-o dă siguranța că, din punct de vedere electoral, nu mai are ce pierde. Are justiția lui, deși vocalizează că luptă pentru independența ei. Are la dispoziție instituțiile de forță, pe care acum vrea să le reformeze în așa fel încât să nu-i poată rezerva surprize. Are inclusiv guvernul lui, cel pe care și l-a dorit.

Codruța Kovesi mâna dreaptă a președintelui sau arma din mâna președintelui

Ceea ce nu a spus încă de la început este pentru cât timp. Nu a spus câtă vreme se va folosi de el și de premierul numit tot de el. Îl poate debarca pe Ludovic Orban oricând, fie prin demitere, fie convingându-l să-și dea demisia, fie profitând de o moțiune de cenzură. Scopul final sunt anticipatele. A mers până acolo încât a afirmat că românii își doresc alegerile anticipate de parcă i-ar fi consultat, personal, pe fiecare. Că acestea sunt doar modalitatea prin care va căpăta o putere discreționară nu spune. N-are curaj, după cum nu are curaj nici să spună că își dorește și Parlamentul lui, pentru a și-l anexa la domeniile regale. Doar un pas îl desparte de a se întrona Vodă. Vodă de România. De ce tocmai acum îmi vine în minte un vechi proverb, cu cât urci mai sus, cu atât te doare mai tare când cazi?

author avatar
Valentin Boeru
3.456 afisari

22 COMENTARII

  1. Acest nimeni de ceara , conduce tara cu ajutorul SRI-ului.
    Sa nu uite ca ulciorul nu merge de multe ori la apa !

    • Boerule , te bantuie umbra lui Liviu la Rahova ? Insailezi perlele astea noaptea , la lumina veiozei , cand joaca umbre fantomatice pe pereti si lasi mintea sa zburde zugravindu-l pe Iohannis ba aidoma lui Ceusescu , ba in postura de monarh ? Cel putin aia cu Dinca din Caracal propus Procuror General e mortala , medicii ar putea sa-ti acorde o permisie pentru modul cum iti patineaza mintea si insailezi scenarii S.F . Greu cu ratacirile astea nocturne , noaptea iese din adancuri , chipuri negre se cobor in asteptarea ceasului nalucirei , apar duhuri , fantome si se dezlantuie a cerului urgie ? Ai de gand sa continui ? Continua , mintea umana tinde sa exploreze imposibilul , n-are sens sa pomenim aici de simtul masurii pentru simplul fapt ca nu exista nici de-o samanta ! De ce sa te framante ce spun cititorii ? O sa intrebe catva timp daca s-a dublat doza tratamentului si daca a necesitat internare pentru suferinta cronica si ecourile se vor stinge , in viata totul este efemer , ce e val ca valul trece …!

    • Nu ,sri conduce cu d,nul iohannis,care dupa parerea mea este chiar ,timid si cand face actele alea de bravada e ca,zicala aia eu.de frica,dau.

  2. Deci nici o diferenta ! Amandoi niste egoisti, egocentristi, narcisisti, isi spun romani numai de ziua nationala, in rest sunt pagani.

    • Apuca-mi-ai dreptate , Kostyuska , sa treci si intre hulubele mele , paganule , si sa executi curatenie la locul de munca , manzul meu e de lapte si nu da cu piciorul !

  3. Kostya, iar o sugi, in loc sa i-o tragi Liviei non stop, tu pui botu tau de macrut libidinos la maciuca de roman !

  4. Da , da , sunt un mancurt libidinos , iar o sug si ii ling botu manzului ce necheaza intre hulubele lui Liviuta , cum termin trec bastree la maciucile zbarlite ale romanilor , am falcile de moment ocupate , va puteti delecta cu rozeta tocita si faramitata !

  5. IAR E RASCOALA IN PSD , senatorul PSD de Iasi Vasile Toma anunta ca parlamentarii PSD tineri vor sa-i rastoarne pe cei ai lui Ciolacu : ” SA FACA UN PAS IN SPATE ” Tiganie , intarata-i drace !

  6. E CERT !GUVERNUL VA DA JOI ORDONANTA DE URGENTA PE ALEGERILE IN DOUA TURURI . VINE MAREA CURATENIE , GUVERNUL PREGATESTE 22 DE MASURI CARE VOR SPULBERA RETELELE PSD , O RAFALA INTREAGA DE ASUMARI SI ORDONANTE DE URGENTA ! SE INTRA IN LUPTA TOTALA SI DECISIVA PENTRU SPULBERAREA PSD !

  7. N-am avut porc nici anul asta , saracie lucie in zoopark , Craciunul l-am serbat acum o saptamana cu stevie si dude , imi este tare dor de o portie de propolis de sub slanina de pe burta , ma invart ca proasta pe peronul garii Tiraspol pentru abordarea primului musteriu pe douazezi douazeci .

  8. Nemțălăul președinte e ca Dincă mai nainte. Plantat la Cotroceni cu pieptul plin de cocorații și cruci de fier forjate în patria mumă, este setat să facă din Românica Donauland-ul visat de unchiul Adolf. Dar nu ca rege, căci astfel tâmpitul s-ar daciza și ar pretinde că stirpea săsească ar fi strămoașa tuturor nemțălăilor, ceea ce i-ar face să se tăvălească de râs pe nemțișorii ce buchisesc de pe feisbuci despre grandioasa istorie tedescă și despre viitorul strălucit al nibelungilor arieni ciocolatii

  9. GUVERNUL LUDOVIC ORBAN A DECIS ANGAAREA RASPUNDERII PE PROIECTUL DE LEGE PRIVIND ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI !

  10. 16 IANUARIE 2020 , ZIUA IN CARE PRESEDINTELE IOHANNIS A DECLANSAT OPERATIUNEA DE ELIMINARE A PSD DE LA PUTERE PENTRU URMATORII 10 ANI !

  11. Apucatule cu Tiraspolul …nu te-ai internat inca?????Sasul tau are deja internarea facuta,tu ce mai astepti??????

    • SIKTIR , DIHORULE ! Vezi ca te asteapta 2 zdrahoni statuti la Cabinetul 00 , te-ai invartit de o portie zdravana de laptisor de matca …!

  12. Adevar a spus ..cine a spus ca a incaput tara pe mana nebunilor ,prostilor ,drogatilor ,mincinosilor ,incompetentilor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger