AcasăNewsIohannis, până să discute cu liderii europeni pe tema pandemiei: voi solicita...

Iohannis, până să discute cu liderii europeni pe tema pandemiei: voi solicita o finanțare mai consistentă

Din câte s-a transmis de la Cotroceni, videoconferința a fost convocată pentru ora 16, la solicitarea președintelui, "cu privire la situația epidemiologică de la Suceava".

Cu aproximativ trei ore înainte să aibă loc videoconferința cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19, Klaus Iohannis a anunțat că România e primul stat membru al UE „care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre”.

În acest sens, președintele a susținut ce se va întâmpla pe mai departe. „Într-o primă etapă, achiziția derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție – măști și costume individuale de protecție – și ventilatoare. Această procedură se desfășoară independent de achizițiile făcute direct de Comisie, dar evident că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea și noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică. Voi prezenta în cadrul videoconferinței eforturile pe care România le face deja în proiect, discuțiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanțare mai consistentă pe acest program și voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult și în alte zone din acest mecanism”, a subliniat Iohannis.

Totodată, liderul de la Cotroceni a anunțat că intenționează să le transmită partenerilor României din Uniunea Europeană că „avem nevoie de lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura accesul adecvat al cetățenilor noștri la bunurile esențiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanțurile de aprovizionare și evitarea apariției altor blocaje. În același timp, libera circulație a bunurilor este esențială și pentru menținerea în parametri funcționali a activității economice, care este supusă, la acest moment, unor limitări importante”.

Videoconferința cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea epidemiei COVID-19 va începe la ora 17.

author avatar
Andrei Coman
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger