AcasăNewsIohannis, la Ambasada Romaniei de la Paris: pendulam intre ceva ars si...

Iohannis, la Ambasada Romaniei de la Paris: pendulam intre ceva ars si o prajitura foarte buna

Aflat sambata in Capitala Frantei, la un eveniment dedicat contributiei romanesti la dezvoltarea stiintei si tehnicii in Anul Centenar si gazduit de Ambasada Romaniei la Paris, Klaus Iohannis a sustinut o alocutiune, in limba franceza, iar apoi a participat la o sesiune de intrebari si raspunsuri.

In cadrul acesteia, a fost intrebat in ce masura crede ca Romania poate, in viitorul apropiat, sa convinga tinerii, dar nu numai – care au plecat la studii in strainatate sau inca se afla dincolo de granitele tarii -„sa se implice si sa devina lideri pe plan social si, de ce nu, politic”. Iar Klaus Iohannis a ales sa dea un exemplu dintr-o alta sfera decat cea politica, si anume cea culinara. „Avem tot ce ne trebuie, avem oameni educati, avem posibilitati, avem dorinta societatii, ceea ce, probabil mai trebuie studiat este cum le aducem pe toate impreuna, care este unificatorul, care este catalizatorul. Este ca si cum ne-am pregati sa facem o prajitura foarte buna si avem pe masa toate ingredientele – faina, zahar, nuci, unt, tot ce vreti, si ne uitam la ele si cineva ne intreaba „Aveti tot ce va trebuie?” „Da!”. Doar de acolo urmeaza pasul cel mai importat, de a pune toate ingredientele laolalta, in asa fel incat sa iasa o prajitura foarte buna, si nu ceva ars care este mai degraba jenant. Noi pendulam intre ceva ars si o prajitura foarte buna. Aceasta este evolutia Romaniei in ultimul secol”, a sustinut presedintele, citat pe site-ul Cotrocenilor.

Trecand in revista etape din istoria neamului romanesc, seful statului a facut referire si la Marea Unire – pe care o marcam in Anul Centenar 2018 – dar si la perioada in care Romania s-a confruntat cu dictatura comunista. „Am trecut prin perioade deosebit de bune pentru Romania si, evident, Marea Unire este primul eveniment extrem de pozitiv din aceasta serie, pe urma ne-am pierdut un pic, am trecut prin dictaturi dintre cele mai grele, cu rezultate groaznice, am revenit cu un eveniment foarte pozitiv, in decembrie `89, si de atunci cautam calea care, de toate generatiile a fost definit drept o cale europeana si euroatlantica, si cred ca, cum am spus si inainte, in anumite domenii facem fata, dar mai este mult de lucru. Mai este foarte mult de lucru”, considera primul om in stat.

sursa foto: presidency.ro