Klaus Iohannis a asistat, miercuri, la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) pe anul 2019.
Iar în discursul pe care l-a susținut în fața Corinei Corbu, șefa Instanței Supreme, a lui Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a ministrului Predoiu, dar și a Gabrielei Scutea, noul procuror general, liderul de la Cotroceni a adus în discuție provocări la adresa justiției românești și felul cum a reacționat societatea la ele. „În ultimii ani, justiția din România a fost supusă unor încercări de subordonare față de politic. La aceste provocări, răspunsul societății românești a fost pe măsură. Democrația noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistrați, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept și pentru o țară în care legea este aceeași pentru toți. Sunt câștiguri majore pentru România, pe care avem obligația să le protejăm și să le consolidăm. Independența justiției, crearea unui cadru legislativ corect și predictibil sunt deziderate pe care să le urmărim în continuare neabătut, indiferent de dificultăți”, a susținut Iohannis.
Referindu-se strict la activitatea Curții Supreme, președintele a pus accent nu doar pe volumul de muncă, ci și pe complexitatea dosarelor care ajung în atenția magistraților de la ICCJ. „Volumul mare de activitate al instanței, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care v-ați confruntat pe parcursul ultimilor ani. Eforturile întreprinse deja de Înalta Curte de Casație și Justiție de a face propria jurisprudență mai accesibilă reprezintă cu siguranță un pas foarte important pentru prevenirea situațiilor litigioase. Din păcate, agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discuții așezate și soluții eficiente”, a subliniat primul om în stat.
sursa foto: presidency.ro