AcasăNewsIohannis isi face vacanta la Palatul Victoria

Iohannis isi face vacanta la Palatul Victoria

Presedintele, pus la munca chiar de Sarbatori

Numai parte de tihna nu are Klaus Iohannis pe acest final de an. Si cum isi mai planuise el niste vizite de lucru prin vreo tara insorita, cat mai departe de inzapezita, geroasa si neatractiva Romanie… De unde, papusarii i-au modificat radical agenda, iar acum sasul cu viza de flotant la Cotroceni e obligat sa-si miste fundul doar ceva mai incolo, pana la Palatul Victoria. Are misiunea sa vegheze sedintele de Guvern, doar-doar reuseste sa puna piedica ordonantei privind amnistia si gratierea.

Presedintele pus la munca chiar de Sarbatori

De la Viena, acolo unde face act de prezenta la un summit de mana a doua, seful statului a prins curaj sa vorbeasca despre OUG pusa la cale de Liviu Dragnea. Dupa ce in ultimele zile s-a jucat de-a presedintele-jucator, anuntand ba c-o sa vina, ba ca n-o sa vina la sedintele de Guvern, Iohannis si-a anuntat prezenta, semn ca a primit unda verde. La cat de tare detesta sa munceasca, mai degraba credem ca i s-a impus sa mearga la Palatul Victoria, dar asta e o cu totul alta discutie, mai potrivita pentru rubrica „Stil de viata”.

Un Lapusneanu poticnit

Nebagat in seama de Guvern, de la care ceruse agenda de lucru, Klaus Iohannis crede ca poate pune presiune pe premier daca ia parte la sedintele viitoare. Un fel de Alexandru Lapusneanu, doar ca in varianta poticnita, mai greoi in exprimare, dar la fel de detestat.

„Am solicitat agenda”, si-a inceput cuvantarea Klaus, una scurta, plictisitoare si de neinteles, la fel ca toate de pana acum. In opinia sa, „cred ca trebuie sa vedem lucrurile un pic in perspectiva, ne pregatim pentru presedintie si chiar daca suntem pregatiti, lucrurile nu pot fi absolut deloc simple”. Dar cine a spus ca le privim simplist? Iar daca suntem pregatiti, inseamna ca ne-am facut temele, or asta presupune ca am tratat cu maxima seriozitate „misiunea” ce ne revine, nicidecum de o maniera simpla. Ma rog, fractura de logica sau exprimare iohannista, tot aia! Mai departe: „Am constatat din partea doamnei premier o dorinta de colaborare, ca sa zic asa. In repetate randuri m-a invitat sa colaboram. Iata ca voi colabora – voi merge la sedintele de Guvern”.

Are puteri limitate

Oricat de mult si-ar dori, presedintele nu poate influenta toate deciziile Guvernului. E scris in Constitutia Romaniei, o spune si Toni Grebla, seful SGG: „Interesul presedintelui tarii se poate manifesta in domeniile apararii, ordinii publice si politicii externe”.

Iar articolul 87 din Constitutie e lamuritor: „Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii”. Asadar, chiar daca seful statului „prezideaza sedintele Guvernului la care participa”, el poate avea un punct de vedere exclusiv pe subiectele ce tin de politica externa a tarii, de aparare si/ sau ordinea publica!

„Participa, isi ia notitie si cu asta basta!”

Dincolo de imaginea publica pe care o are, vicepresedintele Camerei Deputatilor vorbeste in cunostinta de cauza atunci cand discuta pe marginea acestui subiect. Florin Iordache e categoric: Klaus Iohannis nu poate influenta guvernarea si actul in sine, indiferent cate presiuni se fac asupra sa! „Si ce daca participa la sedintele de Guvern? Cumva, poate opri el Guvernul sa adopte acte normative? Participa, isi ia notitie si cu asta basta!”. In caz ca nu stie, Florin Iordache ii transmite lui Klaus Iohannis ca nu are drept de veto asupra actelor normative adoptate de Executiv.

Zegrean nu-l crede bun de pandar

Fost presedinte al CCR, Augustin Zegrean arata ca nu prea-i tihneste pensia. Se poarta numai pe la televizor, isi da cu parerea despre tot si orice, asa ca nu putea rata si ultima oportunitate.

In opinia sa, Iohannis se va duce degeaba la sedintele de Guvern. Presedintele nu poate fi prezent tot timpul la Palatul Victoria, sustine Augustin Zegrean, care prezinta si o situatie ipotetica, un exemplu din literatura deloc oportun in situatia Romaniei: „Presedintele poate sa participe la dezbateri si fara sa-l invite premierul, dar imi e greu sa imi imaginez ca ar putea sa stea toata ziua la Palatul Victoria, ca sa-i vegheze sa nu dea ordonantele. Este de neimaginat asa ceva! Acum, ganditi-va ca ei pot sa tina sedinta in pod, ca in Kafka”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger