AcasăNewsIohannis isi face „camp tactic” la Curtea Constitutionala

Iohannis isi face „camp tactic” la Curtea Constitutionala

Simina Tanasescu ingroasa tabara iohannista de la CCR

Nominalizarea Siminei Tanasescu in functia de judecator la Curtea Constitutionala nu s-a produs din senin. E de la sine inteles ca fost gandita cu multa vreme inainte. Este adevarat ca trei judecatori sunt la terminarea mandatului si trebuie inlocuiti, dar nicaieri nu scrie ca unul dintre locuri trebuie ocupat de fostul consilier prezidential Simina Tanasescu. Si nici ca aceasta trebuia recompensata pentru tentativa de demolare a judecatorului CCR Petre Lazaroiu, de acum un an. Iar acum, Simina Tanasescu vine exact pe locul acestuia. Ce coincidenta! Sigur ca putea fi numit oricine, dar nu oricine a slujit la Cotroceni.

Presedintele isi pregateste terenul pentru orice eventualitate

Cu o rapiditate pe care nu i-ai fi regasit-o cand a fost vorba de semnarea decretului de demitere a Codrutei Kovesi, a numirii ministrilor, a promulgarii legilor sau chiar si a demiterii lui Augustin Lazar, de data aceasta Iohannis a batut toate asteptarile. In aceeasi zi a nominalizat-o pe Tanasescu, ca imediat sa semneze si decretul prin care a numit-o judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. Am rezerve ca presedintele, renumit pentru lentoarea exagerata si intentionata a luarii deciziilor, va fi la fel de iute si cand va trebui sa semneze propunerile venite de la Senat si de la Camera Deputatilor.

A incercat marea cu degetul

In urma cu aproape un an, in plin scandal al amanarii demiterii Codrutei Kovesi, desi exista o decizie a Curtii Constitutionale, plesneste buba in alta parte. Simina Tanasescu, pe atunci consilier prezidential, are o intalnire cu Petre Lazaroiu, judecator CCR la vremea respectiva, pe care il anunta ca este intr-o situatie delicata din cauza unei cereri venite de la un ONG, prin care i se cere presedintelui sa-l demita pe motiv ca si-a depasit mandatul cu nu stiu cat timp.

Simina Tanasescu ingroasa tabara iohannista de la CCR

Lazaroiu, care votase pentru demiterea Codrutei Kovesi, explica degeaba ca e inca in termen. Simina Tanasescu, diplomata atat cat ii permitea momentul, ii sugereaza ca situatia este sensibila si trebuie abordata altfel. Vezi Doamne, daca nu-l demite, ONG-ul il va da in judecata pe Iohannis – aoleu, saracul, si el se temea rau, nu? – iar daca il demite, sigur el, Lazaroiu, se va indrepta cu actiune judiciara tot impotriva acestuia. Lazaroiu iese in public cu toata tarasenia, inclusiv cu opinia colegilor de la CCR, care i-au spus sa se adreseze Comisiei de la Venetia pentru presiunile exercitate asupra lui.

Pe cine apara Simina Tanasescu?

In situatii de genul acesta nimeni nu merge pana acolo incat sa-ti spuna, pe fata, sa demisionezi. Nu. In schimb, ti se bat atatea apropouri incat te apuca sila. Doar cei slabi cu duhul cedeaza, dar Petre Lazaroiu nu s-a numarat printre ei. In fond, ce apara Simina Tanasescu? Ideea de dreptate sau pozitia lui Klaus Iohannis? Iar presedintele, gentleman cum il stim, a iesit si el la declaratii, nu mai tin minte daca personal sau prin purtatorul de cuvant, afirmand ca actiunea Siminei Tanasescu nu a vut loc in numele Administratiei Prezidentiale.

Judecatorul Petre Lazaroiu iese din joc

Iar in numele lui, nici atat. Ca sa fie clar pentru toata lumea, el nu are niciun emestec! Asa zic si eu, numai ca tot nu e clar pe cine reprezenta Simina Tanasescu? Pe Sfantul Petre? Ulterior, Iohannis s-a razgandit, spunand ca stia de intalnirea consilierului prezidential cu Petre Lazaroiu.

A riscat degeaba

Sunt de acord ca stia, dar raspunsul lui este incomplet. Logica elementara arata ca nu avea cum sa nu stie si care era motivul real al intrevederii. Actiune riscanta, de ce sa n-o spunem? Daca Lazaroiu se lasa indoit si demisiona, era perfect. Nimeni nu ar fi aflat niciodata de ce a plecat atat de subit de la CCR. Iar daca nu, Simina Tanasescu trebuia sa-si asume toata vina si sa demisioneze ea, fara sa implice augusta persoana a lui Iohannis si institutia de la Cotroceni. Adica exact ceea ce s-a si intamplat.

Sa fie bine, ca sa nu fie rau

Acum, Simina Tanasescu a fost recuperata. Din 9 iunie va fi judecator la Curtea Constitutionala. Mie mi se pare ca seamana foarte mult cu recuperarea Liviei Stanciu, o alta piesa grea din panoplia lui Iohannis. Dupa ce l-a scos curat ca lacrima din dosarul cu ANI, a ajuns pe fotoliul de judecator la CCR, de unde vegheaza la „constitutionalitatea” dulapului sasesc. Sa se termine, domnule, cu actiunile astea de natura sa-i subrezeasca scaunul pe care sta. Asta imi arata ca Iohannis este sigur de un al doilea mandat si isi intareste pozitia, isi face propriul „camp tactic”. Sau – de ce nu? – este o manevra prin care inchide orice portita prin care s-ar putea declansa vreun atac asupra lui in cazul in care pierde alegerile. Adica, tot „camp tactic”.

author avatar
Valentin Boeru
1.669 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger