AcasăNewsIohannis, invitat sa cante la alta masa

Iohannis, invitat sa cante la alta masa

Tine doar de Klaus Iohannis cum isi joaca asii pusi in mana de Donald Trump

Scandalurile din tara, situatia tensionata generata de refuzul premierului de a demisiona, motiunea de cenzura care dimineata are numarul necesar de voturi dar pe seara mai lipsesc cateva, ei bine, toate acestea au facut ca vizita lui Iohannis in Germania sa treaca intr-un con de umbra. De obicei joviala fara exagerare la vederea presedintelui roman, de data aceasta Angela Merkel a fost chiar destul de rezervata. De ce?

Tine doar de Klaus Iohannis cum isi joaca asii pusi in mana de <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a>

Protocolul, in asemenea situatii, include evidentierea unor succese, laude diplomatice pentru una si alta, de ambele parti, si nenumarate zambete. De data aceasta, mai mult de la Iohannis, iar de la cancelarul german in editie limitata. Din nou, de ce?

Clopotelul de alarma

Nu este exclus ca Angela Merkel sa fi simtit ca planurile ei si ale UE privind Romania au suferit modificari in urma vizitei presedintelui roman in SUA. I-a oferit lui Iohannis medalia „Sfantul Gheorghe” si hai sa fiti sanatos! Chestiune de protocol doar. Dupa care, in timpul discutiilor, o fi inceput sa-i sune  clopotelul de alarma cand si-o fi dat seama ca presedintele isi ia in serios rolul de pilon transatlantic. Si aceasta cu atat mai mult cu cat a aflat ca intentiile lui Donald Trump cu Romania sunt nu numai generoase, dar si serioase. Si nu este vorba doar de Romania, ci si de Polonia, tara care a avut mereu curajul sa bata cu pumnul in masa europeana cand deciziile luate la gramada nu ii satisfaceau interesele. Construirea unei autostrazi care sa lege Constanta de portul din Gdansk, si la care sa se racordeze si alte tari, arata ca Trump stie sa impulsioneze lucrurile, fiind satul de lalaiala europeana, perversa pana peste poate. Iar daca marfurile din China vor intra de acum inainte in Europa prin portul Constanta, sub controlul americanilor, e limpede de ce Merkel nu se prea bucura.

Sunteti buni, dar nu va vrem

Iohannis sustine ca a mentionat si tema Spatiului Schengen in timpul convorbirilor, iar cancelarul german l-a incurajat sa continue discutiile si cu alti parteneri europeni, in speranta ca se va gasi o solutie in timp rezonabil. Este un alt fel – diplomatic, evident – de a-i spune ceea ce in termeni neacademici se traduce prin „canta la alta masa”! Ani la rand ne-am izbit de aceeasi problema, aderarea la Schengen. Am indeplinit toate conditiile de securizare a frontierelor, impuse de Germania, Spania si Olanda, cu tehnica ceruta de ele, sub supravegherea specialistilor lor dar, la sfarsit, Olanda a strambat din nas. Motivul era, de fapt, portul Constanta, care ar fi devenit punctul principal de intrare a marfurilor in Europa, in defavoarea portului olandez Rotterdam. Prin Constanta, marfurile ar intra cu taxe de 20 de ori mai mici decat prin Rotterdam, iar olandezii ar pierde cam un miliard de euro lunar. Solutia pragmatica a lui Trump, evident, nu avea cum sa-i cada bine Angelei Merkel, care alaturi, de Franta, tine cu dintii de haturile Europei. Si daca si Emmanuel Macron, la intalnirea cu Iohannis, va canta acelasi refren ticalos despre consultarea celorlalti parteneri, e limpede cat de mult ne iubeste UE, altfel decat folosirea noastra ca magazin pentru desfacerea produselor ei.

author avatar
Valentin Boeru
3.143 afisari

1 COMENTARIU

  1. De cand am inceput preaderarea si apoi dupa aderarea la ue aceasta ne-a dat numai .ue.Cred ca si actuala criza din colonie tot .ue de la ue.Stapanasii coloniei din ue ne-au adus in situatia de colonie.Poate marele licurici vrea o colonie pe care sa se bazeze la nevoie,nu de o sluga slaba si la mana hapsanilor din ue.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger