AcasăNewsIohannis, între ciocan și nicovală

Iohannis, între ciocan și nicovală

Președintele nu mai are nevoie de susținerea diasporei?

1 Decembrie 2019, Klaus Iohannis: „Mi-aş dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcţională, o ţară normală, care să le ofere şansa unui viitor mai bun şi care să le asigure un nivel de trai decent. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate şi ţine în primul rând de noi să o facem posibilă”. Prima parte a viziunii s-a rezolvat. Au revenit în țară peste un milion și jumătate dintre cei plecați. 50.000 numai în ultimele zile. Partea a doua, cu România normală, se amână din lipsă de viitor și de trai decent. Și din lipsă de funcționalitate, țara având motorul gripat.

Președintele nu mai are nevoie de susținerea diasporei?

19 martie 2020, Klaus Iohannis: „Un cuvânt doresc să spun și despre românii din afara granițelor, despre românii din diasporă. Se apropie Sărbătorile Pascale. Trebuie să le spunem, cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă, de sărbători… ne dorim să îi vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători, nu se poate.” Bine, să nu vină. Și în Italia, Spania, Germania, Franța ce să facă în condițiile în care afacerile s-au închis pe capete?

„Plaza de los rumanos”

Românii care vor veni vor cere locuri de muncă și mâncare. Ce le vor da guvernanții?

Nu îi compătimesc deloc, însă mă deranjează că România a ajuns mantaua de vreme rea a migranților economic și a hulitorilor de țară. Țara a fost de rahat, nu le-a oferit nimic, aici nu se putea trăi. Pe deasupra, mai era condusă și de Ciuma Roșie, un partid de hoți și de ticăloși care i-a determinat să plece. Nici acum nu vor să recunoască faptul că cel care le-a tras un șut în fund a fost Traian Băsescu. Au dus-o bine pe unde au ajuns? Nici măcar nu mă interesează, au plecat pe barba lor și au crezut că îl apucă pe Dumnezeu de-un picior. Așa de bine l-au apucat, încât 600.000 dintre cei pripășiți prin Italia munceau la negru, fără contracte, fără asigurări sociale, fără siguranța zilei de mâine. Nici în Spania nu le-a surâs norocul. În Madrid există o piațetă  căreia i se spune „Plaza de los rumanos”. Acolo adăstau la o bere, cât era ziua de lungă, cei care sperau să oprească vreun antreprenor în căutare de zilieri pentru ferme sau de salahori. Dar, bineînțeles, tot România era de rahat și trebuia înjurată.

Șomerii noștri și șomerii lor

Marcel Vela face două lucruri în același timp. Dă ordonanțe și privește la camera de filmat

Acum, când epidemia de coronavirus se întinde cu repeziciune în toată lumea, migranții români au dat fuga acasă. Brusc, România a devenit bună. Specialiștii spun că 90 la sută dintre cazurile confirmate sau aflate în carantină provin din rândul acestora. Nu au nici cel mai mic respect pentru ceilalți români. Mint la frontieră, declară că au venit din alte țări, autoizolarea e prilej de întâlniri cu rudele și prietenii și o tulesc din carantină imediat cum au ocazia. În scurt timp, bruma de bani cu care au venit se va duce și atunci… atunci… Atunci? Probabil vor urla ca disperații că România și-a bătut joc de ei și nu le-a oferit case în care să locuiască, locuri de muncă sau măcar ajutor de șomaj. Sau ajutor social. Nici nu cred că guvernanții le vor pune ceva pe tavă. Economiștii spun că ne vom confrunta cu un val imens de șomaj, între unul și două milioane de români. Numai industria turismului a pus pe liber 400.000, dacă nu mai mult.

Circ în România normală

Degeaba ține steagul sus, premierul este depășit de situație

Cred că, acum, Klaus Iohannis își mușcă pumnii că în timpul campaniei le-a tot lansat, mai mult sau mai puțin voalat, invitații de a se întoarce în țară sau că le-a promis un viitor mai bun într-o Românie normală. După cum se vede treaba, Ludovic Orban nu poate pune în mâna medicilor o pereche de mănuși de unică folosință. Nu mai vorbim de halate sau combinezoane care trebuie înlocuite în permanență. Eu nu cred că poate oferi cazare sutelor de mii care se întorc și, atenție, valul cel mare încă nu s-a pus în mișcare, darmite să mai asigure și protecție socială acestora. Îndemnurilor lui Iohannis adresate diasporenilor de a rămâne acolo unde sunt nu le văd având sorți de izbândă, mai ales după ce i-a chemat acasă. Românul e prea căpos, face doar cum vrea el. Și apoi, calcule politice elementare arată că dacă îi prind alegerile locale în țară, aceștia vor răsturna scorurile în defavoarea camarilei liberale. Abia atunci să te ții distracție în România normală a lui Iohannis.

author avatar
Valentin Boeru
4.744 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger