AcasăNewsIohannis, intors din nou cu cheita

Iohannis, intors din nou cu cheita

Presedintele va vorbi despre statul de drept si de Paste, cand Pilat din Pont a aratat cum functioneaza

In 1918, in luptele de la Marasti, Marasesti si Oituz, soldatii romani au fost animati de valorile europene. Cine are curajul sa ma contrazica? Intre doua atacuri, se tupilau in transee si discutau despre egalitatea de sanse, despre vointa poporului, chestii d-astea. Apoi, cand au venit comunistii la putere, le-au aratat cum e cu vointa poporului de le-a iesit UE pe nas. Si tot nu s-au potolit. In ’44, deja avansasera cu tematica. Discutau daca sa-l puna pe Walter Hallstein presedintele Comisiei Europene sau pe Florica Garzoi, din Chiojdeni, ca avea patru vaci si zece oi. Stiu ca nu o sa ma credeti, dar inainte de a muri rapus de glont, un ofiter neamt care a stat in casa bunicului meu, i-a strigat acestuia: „Jenica, sa nu uiti de drepturile lesbienelor!”

Presedintele va vorbi despre statul de drept si de Paste cand Pilat din Pont a aratat cum functioneaza

Nu exista moment sau eveniment care sa fie scutit de introducerea in discurs a valorilor europene. Statul de drept, una dintre ele, este mai prezent ca oricand. Si mai stramb ca nicicand. Dar asta nu-l impiedica pe Iohannis sa-l tot invoce, plimbandu-l pe cerul gurii ca pe-o bula de sampanie.

Despre demnitatea umana in fata ciobanilor

De doi, trei ani incoace, si-a facut un tel din a ne educa european, altfel nu se explica raportarea la Uniunea Europeana chiar si cand rosteste o alocutiune la intalniri marunte sau protocolare cu ingineri, cu academicieni sau la vernisajul unei expozitii de orice. Nimic fara UE, ne violeaza auzul presedintele. UE la Marasesti, UE la Bucuresti de Ziua Unirii de la 1 Decembrie, UE la Iasi, la sarbatoarea Unirii Principatelor, UE la Patriarhie cu aceeasi ocazie. UE si de 9 Mai, cand el sarbatoreste Ziua Uniunii Europene, iar noi nu intelegem, pentru ca am fost invatati cu Ziua Independentei si Ziua Victoriei. I-ar mai ramane libere urmatoarele prilejuri: Ravasitul oilor, Targul de fete de pe Muntele Gaina, Dragaica de la Buzau, Sarbatoarea Branzei de la Gulianca, Serbarea Borsului Pescaresc de la Jurilovca, Festivalul Cepei de Pericei, Pastele Cailor, la Targoviste sau Zilele Dovleacului, la Posta Calnau. Nu insinuez nimic, dar cum ar fi ca Iohannis sa vorbeasca despre valorile europene ciobanilor, berbecilor si magarilor la Sambra Oilor?

Cu mana sub fustita Europei

„In 1859, Principatele Romane imbratisau valorile europene si intrau intr-un amplu proces de modernizare si consolidare a statului”, a glasuit presedintele de Ziua Unirii Principatelor. Serios? Doar atat? Nu imi dau seama de ce nu a amintit si de respectarea drepturilor omului, inclusiv libertatea de a-si alege sexul. Sau genul. Esti fetita pana pe la pranz, dupa care ti se pare ca esti baiat si bagi mana sub fusta colegei de banca si te alegi cu o mare dezamagire, caci e o mica travestita. Nu se poate ca Kogalniceanu sa nu fi reflectat asupra problemei asteia atat de delicate. In fine, mie mi se pare ca Iohannis nu este interesat de finetea lucrurilor nerostite si nici de ridicarea fustitei Europei, ca macar sa vedem si noi ce valori mai are pe acolo.

Pudelul coanei Merkel

Parca se mai linistise o vreme, nu o mai tinea cu aceeasi placa uzata. Eu am crezut ca i se mai vindecase discursul de atata UE cata avea pe buze. M-am inselat rau de tot. Dupa ce s-a intors de la Aachen, afta europeana i s-a intins in toata gura. O fi crezut ca ne pune pe toti la respect cu prezenta lui acolo. N-a reusit. Toata lumea a vazut ca, de fapt, este pudelul coanei Merkel, ca sa il citez pe un ziarist cu vreo 50 de ani de presa in spate. Iohannis, incantat de zdranganele si celebrari de mana a doua, nu a realizat ca i s-a oferit rolul de tuter. O fi crezut ca presedintia Consiliului Uniunii Europene e vreo sfaraiala care sa-i creasca imaginea sau ca a ajuns acolo ca urmare a unui merit personal. Nici vorba. Nu si-a dat seama ca la a doua nunta dintre Germania si Franta, un fel de reinnoirea sentimentelor, fostii beligeranti de la Verdun aveau nevoie de un martor. Sunt convins ca presedintele nu s-a gandit nicio clipa ca, prin prezenta lui, parafa nu hegemonia Germaniei in Europa, Al Patrulea Reich, de fapt, ci supunerea totala a Romaniei in fata acestuia. Sau stia si asta i-a placut la nebunie, asteptand ca mamaia Merkel sa-i indice, din lesa, incotro s-o ia?

Istoria Europeana a Romaniei

Acum, dupa vizita la Aachen, Iohannis arata ca a fost din nou intors cu cheita. Dorinta de europenizare obligatorie si fortata a Romaniei i se citeste in fiecare discurs. Indiferent despre ce este vorba, consilierii lui intorc din condei ideile si cuvintele si ajung tot la valorile europene, la statul modern european, de parca Romania ar fi locuita de triburi. Cu accente pe istorie, caci acolo e locul mai larg, si debitand ineptii cu domnitori care visau la valori europene pe care, sincer, nu cred ca le poate explica nici in fata elevilor, ei bine, cu asemenea interventii serpesti o sa ne trezim ca un nou manual de scoala: Istoria Europeana a Romaniei. O istorie in care Gelu, Glad si Menumorut nu mai puneau bazele romanismului, ci ale Uniunii Europene, Mihai Viteazu discuta cu strabunii lui Juncker despre sciatica si sciatici, iar Tudor Vladimirescu, la Adunarea de la Pades din 1821, sarbatorea 131 de ani pana la aparitia primei forme de viata a Uniunii Europene.

author avatar
Valentin Boeru
6.687 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger