AcasăNewsIohannis, inca un mesaj pentru Guvern in privinta pestei porcine. Ce critica

Iohannis, inca un mesaj pentru Guvern in privinta pestei porcine. Ce critica

Abia de acum inainte presedintele va arata ce este in stare sa faca in materie de razbunari

Primul om in stat cere Executivului o procedura rapid in privinta despagubirilor acordate populatiei si producatorilor afectati de pesta porcina africana.

Totodata, nu au fost putini cei care au remarcat tonul critic din noul mesaj facut public de la Cotroceni, in cursul zilei de vineri, la adresa reprezentantilor Executivului.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul postat pe site-ul Presedintiei:

„Pe fondul crizei generate de extinderea accelerata a virusului pestei porcine africane (PPA) si in legatura cu ultimele declaratii din partea membrilor Guvernului, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia asupra responsabilitatilor imperative pe care autoritatile guvernamentale le au pentru a aduce situatia sub control, astfel incat sa fie blocata raspandirea virusului PPA si in alte judete decat cele afectate pana in prezent in mod direct.

Cu privire la despagubirea populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, Presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului sa asigure un proces cat mai rapid, simplu si eficient de intocmire, aprobare si plata a dosarelor de despagubire a populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformitatii evidentelor si a despagubirilor. De modul in care se acorda aceste despagubiri depinde bunastarea gospodariilor populatiei afectate de virusul PPA, dar si viitorul industriei de crestere a porcului.

Data fiind starea de fapt si extinderea agresiva a pestei porcine, cu riscuri si consecinte care se pot dovedi dramatice pentru agricultura si economia Romaniei, din partea Guvernului se anunta cu seninatate faptul ca fondul de rezerva este zero, in ciuda asigurarilor repetate prin care Guvernul si-a propus sa arate ca situatia bugetara este stabila, ca sunt bani pentru pensii, salarii si pentru restul cheltuielilor.

In ciuda gravitatii acestei situatii in raport cu mijloacele de interventie pentru anumite situatii de criza, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finantelor afirma ca fondul de rezerva este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situatiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcina.

In realitate, cheltuielile din fondul de rezerva pe care Guvernul le-a facut pentru pesta porcina africana sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, in ciuda spuselor ministrului finantelor, prin care sa fie alocata din fondul de rezerva vreo suma, oricat de mica, in legatura cu criza generata de PPA.

De altfel, modul defectuos si lipsit de prudenta in care a fost gestionat Fondul de rezerva a facut ca astazi, cand intr-adevar ne confruntam cu o situatie de criza, Guvernul sa nu mai dispuna de bani in acest fond, desi fondul de rezerva al Guvernului se alimenteaza in mod curent, nu doar prin rectificari bugetare.

In acest context, este inadmisibil ca membrii Guvernului acrediteaza teme false, care conditioneaza de rectificarea bugetara o serie de cheltuieli esentiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizitiile de medicamente. Aceasta abordare nu reprezinta altceva decat un exercitiu cinic de manipulare a opiniei publice, din care PSD a facut un adevarat mod de guvernare.

Vina pentru situatia bugetara critica in care se afla acum Guvernul apartine in totalitate ministrilor care la inceputul anului nu au fost capabili sa faca estimari corecte cu privire la fondurile necesare ministerelor pe care le coordoneaza.

Presedintele Romaniei a tras in repetate randuri semnale de alarma in legatura cu sustenabilitatea precara a bugetului anului 2018, fiind evidenta subfinantarea anumitor capitole de cheltuieli.

De exemplu, in privinta constrangerilor pe care Guvernul le invoca, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul ca tocmai prevederile rectificarii bugetare vulnerabilizeaza buna functionare a aprovizionarii cu medicamente: la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, rectificarea bugetara propusa de Guvernul PSD a insemnat taieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul „bunuri si servicii” – din care sunt achizitionate medicamentele, pentru ca banii sa fie directionati la transferuri, pentru plata salariilor.

Din dorinta de a bifa respectarea tintelor asumate in privinta deficitului, proiectul de buget a subestimat anumite categorii de cheltuieli, care urmau sa primeasca abia ulterior resursele financiare necesare. Insa o rectificare bugetara serioasa nu inseamna sa faci carpeli si sa apelezi la actiuni pompieristice.”

135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger