AcasăNewsIohannis, ia-ti referendumul si du-te!

Iohannis, ia-ti referendumul si du-te!

Florin Badita il consiliaza pe Iohannis pentru „Un referendum fara pantaloni”

La ce ne-ar putea folosi referendumul? Eu nu spun ca ar fi bun la ceva. Si nici ca ne-ar trebui. Asta sustine Iohannis,  dar nu poate arata nici macar cu degetul de ce este nevoie de el. Explicatiile lui nu scot nimic in evidenta. Intr-o interventie pe care a avut-o dimineata, l-am auzit cum incerca sa justifice tinerea lui. „E nevoie de referendum pentru ca justitia e in fierbere”. Nu pierdeti vremea cautand vreo logica in gandire sau in exprimare. Nu exista. Cine a aprins flacara sub cazanul in care justitia bulbuceste la foc potrivit? Cine a intretinut valvataia exact cat sa dea impresia ca „asa nu se mai poate”, vorbe pe care, apoi, le-a pus in gura oamenilor? Doar el si trupa cu care are un limbaj comun.

Iesirile golanesti ale presedintelui au la baza frica de a pierde totul

De aproape patru ani si jumatate Klaus Iohannis n-a facut altceva decat sa puna paie pe foc. Orice incercare a coalitiei de guvernare de a schimba in bine legile justitiei s-a lovit de refuzul lui categoric. Asta, in cazul in care nu instiga direct la revolta. Pana si intentiile de a se pune in acord noile legi cu prevederi ale Curtii Constitutionale au fost considerate tot atacuri la independenta justitiei. A reusit sa incendieze miristea, iar acum cheama satul sa stinga focul.

Justitiabili contra procurori, scor de maidan

Teoretic, asa ar arata tabloul unui referendum pe care Iohannis il crede salvator. In realitate, este un truc ceva mai prost si mai plictisitor decat cel cu papagalul scos din joben. Presedintele n-are nicio treaba cu un referendum serios, in care sa consulte opinia poporului. In primul rand, poporul este divizat chiar de el in „romanii lui” si restul.

Florin Badita il consiliaza pe Iohannis pentru Un referendum fara pantaloni

Opinia carei parti vrea el sa o cunoasca? Daca vrea sa stie cata incredere mai au romanii in justitie, e de ajuns sa citeasca ultimul sondaj, din martie anul trecut. 80 la suta dintre cetateni nu mai aveau incredere in procurori, din cauza abuzurilor comise de acestia. Ceva mai bine stateau judecatorii, cu un 36 la suta, daca asta se poate numi „mai bine”. Dar, hai sa lamurim lucrurile, nici macar asta nu-l intereseaza pe Iohannis, pentru ca referendumul pe justitie nu are legatura cu justitia.

Pacalirea magistratilor

Presedintele s-a trezit in cea mai ridicola postura. A tipat dupa referendum, l-ar fi transformat intr-o amenintare daca ar fi avut cum, iar acum, cand il are, nu stie ce trebuie sa faca. E de presupus ca atunci cand convoci un referendum ai un subiect si o intrebare la care lumea sa-ti raspunda. Iohannis nu le are. A cautat sa le afle de la niste ONG-uri de care doar el a auzit si care nu reprezinta mare lucru. Dar cand printre invitati se numara si Florin Badita, initiatorul „Zilei fara pantaloni”, sigur ca situatia se schimba. Nu in bine, ci din rau in mai rau, caci te intrebi incotro se indreapta lucrurile cand presedintele are asemenea sfetnici. Si mai spun inca o data ca nu miroase a bine din moment ce buna parte din ONG-urile participante sunt cele care tin Piata Victoriei sub presiune. Apoi, ca sa nu i se vada lipsa ideilor, Iohannis s-a consultat si cu procurori si judecatori, pe tema justitiei. De fapt, o manevra de invaluire pentru a crea confuzie. Degeaba au fost fermi pe pozitiile lor, dincolo de zidurile Cotroceniului s-a conturat deja ideea ca magistratii sunt amestecati in politica, referendumul fiind o actiune politica in care si-a bagat si ei nasul.

Ii scapa mandatul printre degete

Ce urmareste de fapt Iohannis cu mult prea trambitatul referendum? Nimic in legatura cu justitia, pentru ca intrebarea va fi evaziva, generalista si fara efect, indiferent cum va fi formulata. De ce fara efect? Pentru ca referendumul are doar rol consultativ, nimic mai mult, nu poate impune ceva. Iohannis, in realitate, urmareste scoaterea in strada unui foarte mare numar de cetateni care sa voteze viitorii reprezentanti in Parlamentul European ai partidelor care-l sustin. Consfatuirea cu ONG-urile de la Cotroceni mie mi s-a parut mai mult o convocare pentru mobilizarea la urne din 26 mai, fara legatura cu un referendum pe justitie. Iohannis are nevoie de o victorie puternica la aceste alegeri, pentru ca de ea depinde si soarta unui eventual al doilea mandat de presedinte.

Tratat cu flit

Infiintarea de sectii separate pentru cei care doresc sa voteze la referendum a pus pe jar opozitia. Eterna poveste cu PSD care impiedica exercitarea votului, blocand accesul sau punand lumea pe drumuri. Sa spui unei Turcan sau unui Orban ca diferenta intre cele doua sectii poate fi de un etaj sau de cateva zeci de metri este inutil. Nu inteleg nu pentru ca nu pot, ci pentru ca nu vor. Nu PSD-ului ii este frica de referendum, dupa cum sustine Iohannis, ci Opozitiei, care se va confrunta cu un refuz masiv al cetatenilor de a vota un referendum care nu are legatura cu justitia. Nu PSD-ului ii este frica, ci lui Iohannis, care stie ca daca nu se intruneste cvorumul necesar, cariera lui e terminata. A vrut o consultare a natiunii, chipurile, iar natiunea l-a tratat cu flit, aratandu-i cat valoreaza in ochii ei. Cu un referendum pierdut, natiunea va sti sa-i arate lui Iohannis incotro sa se indrepte.

author avatar
Valentin Boeru
2.526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger