AcasăNewsIohannis i-a scris lui Dancila, anuntand de ce a respins propunerile de...

Iohannis i-a scris lui Dancila, anuntand de ce a respins propunerile de ministri

In urma cu scurta vreme, de la Cotroceni s-a anuntat faptul ca presedintele i-a adresat sefei Guvernului doua scrisori, fiind invocate criteriile pentru care au fost respinse propunerile de ministri la Dezvoltare si Transporturi.

Mai exact, atat premierul, cat si opinia publica afla ca de ce nu au primit unda verde din partea presedintelui Iohannis propunerile ca Ilan Laufer sa preia conducerea Ministerul Dezvoltarii si, respectiv, ca Lia-Olguta Vasilescu sa fie numita in functia de ministru al Transporturilor. In acest ultim caz, seful statului considera ca Vasilescu, fost ministru al Muncii si ex-primar al Craiovei, „nu are expertiza necesara gestionarii domeniului complex al transporturilor”.

Totodata, in textul unei a doua scrisori adresate de catre Klaus Iohannis prim-ministrului Dancila se motiveaza de ce au fost respinse propunerile ca Lia-Olguta Vasilescu sa preia Ministerul Dezvoltarii regionale si, respectiv, ca Mircea Draghici sa ajunga sa conduca Ministerul Transporturilor.

 

Redam in cele ce urmeaza, integral, cele doua scrisori postate pe site-ul Presedintiei:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis joi, 10 ianuarie a.c., doua scrisori Prim-ministrului Romaniei, doamna Vasilica-Viorica Dancila, referitoare la propunerile de numire in functiile de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice si de ministru al transporturilor.

 

Va prezentam, in continuare, textul celor doua scrisori:

Bucuresti, 10 ianuarie 2019

Doamnei Vasilica-Viorica Dancila,

Prim – ministru al Romaniei

 

Stimata doamna Prim – ministru,

 

Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ati propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, respectiv a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste functii a domnului Paul Stanescu, respectiv a domnului Lucian Sova.

 

In ceea ce priveste propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice constat ca din documentatia ce insoteste propunerea transmisa nu rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 105 din Constitutie si de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor pentru numirea in functia de membru al Guvernului.

 

In ceea ce priveste propunerea de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de ministru al transporturilor, apreciez ca persoana nominalizata nu are expertiza necesara gestionarii domeniului complex al  transporturilor.

 

Fata de aceste motive, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale, am decis sa resping propunerile de numire in functiile respective.

 

PRESEDINTELE ROMANIEI

KLAUS – WERNER IOHANNIS

 


 

Bucuresti, 10 ianuarie 2019

 

Doamnei Vasilica-Viorica Dancila,

Prim – ministru al Romaniei

 

Stimata doamna Prim – ministru,

 

Urmare adresei dumneavoastra nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum si adreselor nr. 5/5864 si nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ati inaintat propunerea de numire in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice a doamnei Lia-Olguta Vasilescu, respectiv de numire in functia de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Draghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacantei functiei,

 

Vazand incidenta dispozitiilor art. 85 alin. (2) precum si ale art. 105 din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale,

 

Constatand ca in propunerile transmise nu exista vreo mentiune cu privire la indeplinirea conditiilor de legalitate, iar din documentatia transmisa nu rezulta indeplinirea conditiilor prevazute de art. 105 din Constitutie si de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor pentru numirea in functia de membru al Guvernului,

 

Va aduc la cunostinta ca propunerile de numire in functia de membru al Guvernului, inaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada indeplinirii conditiilor de legalitate astfel incat sa li se poata da curs.

 

PRESEDINTELE ROMANIEI

KLAUS – WERNER IOHANNIS”

242 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger