AcasăNewsIohannis, exact ca GEOANĂ: s-a bucurat devreme și CCR i-a tras o...

Iohannis, exact ca GEOANĂ: s-a bucurat devreme și CCR i-a tras o scatoalcă

CCR a decis că amnistia pentru corupție nu poate fi interzisă, anunță Antena 3, astfel Constituția nu se poate modifica. Amintim că una dintre întrebările de la referendumul din 26 mai era „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”.

Judecătorii CCR au decis cu unanimitate de voturi faptul că modificarea articolului din Constituție cu privire la amnistia și grațierea faptelor de corupție încalcă limitele de revizuire ale Textului Fundamental însuși.

În cazul acesta, Klaus Iohannis, care se autonumea cu o fudulie naivă Mântuitorul neamului („Referendumul a fost câștigat de mine”) nu poate decât să amintească de un alt caz care a stârnit tunete de râs: Mircea Geoană, care a fost numit miercuri adjunctul Secretarului General al Alianței Nord-Atlantice (NATO) de căte Jens Stoltenberg, s-a bucurat cu un cotropitor entuziasm exuberat în public la alegerile din 2009, fiind sigur (nepermis) că a câștigat alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu. 

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat joi propunerile legislative de revizuire a Constituţiei iniţiate de PNL şi USR, pe de-o parte, şi de PSD-ALDE, pe de altă parte. PNL şi USR au depus, în 1 iulie, la Parlament proiectul de revizuire a Constituţiei, care transpune rezultele referendumului din 26 mai, precum şi Iniţiativa „Fără penali” în funcţii publice. Premierul Viorica Dăncilă declara, tot în 1 iulie, după o şedinţă a coaliţiei, că PSD şi ALDE vor depune o iniţiativă de revizuire a Constituţiei, fiind vizate în principal aspectele de la referendum.

„Am discutat despre acest lucru, am discutat şi despre votul în diaspora. Avem trei variante, sper să fie îmbrăţişate şi de cei care îşi doresc într-adevăr ca în afara graniţelor ţării să se voteze de către toţi cetăţenii”, a adăugat premierul. Întrebată dacă se doreşte o revizuire extinsă a Constituţiei, Dăncilă a spus: „Am discutat despre cele două puncte de la referendum, să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două, dar acestea sunt importante pentru că am văzut care este voinţa cetăţenilor şi vrem să ţinem cont de votul din data de 26”.

Potrivit proiectului întocmit de PSD-ALDE, va fi introdus un nou alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Totodată, proiectul prevede că „preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”.

„Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi regimului executării acestora, precum şi al organizării judiciare şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”, se mai arată în acest proiect.

De asemenea, sunt modificări la articolul 146 din Constituţie, care se referă la atribuţiile Curţii Constituţionale, unde este introdusă prevederea: „hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind  ordonanţele, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori; excepţia se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I”

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum.

Pentru detalii despre numirea lui Geoană la NATO, citiți și: Mircea Geoană, numit secretar general adjunct al NATO.

Sursa foto: Facebook

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
553 afisari

2 COMENTARII

  1. Foaie verde, foaie grasă,
    PSD-u’, iar v-o … tras-ă !
    Geoană fu numit la NATO,
    Fața lui werner, i-a luat-o !
    De vorbim de CCR,
    Si-asta-i tot … victorie !
    La sfârșit de săptămână,
    Sasu’ iar a luat-o-n ✋!

  2. @Apreciați că partidele politice ce au propus inițiative la CCR nu au valorificat în mod constituțional votul popular, deși propunerea președintelui și întrebările de la referendum au primit avizul CCR , aviz ce a permis și desfășurarea referendumului, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger