AcasăNewsIohannis, din minciuna in minciuna

Iohannis, din minciuna in minciuna

Presedintele nu reuseste sa separe adevarul de fictiune sau nu vrea?

Am avut dreptate cand am spus ca summit-ul de la Sibiu este o facatura penibila, cu baloane colorate, cu muzici, dansuri si fleici pe gratar, ca la iarmaroc. Un balci incarcat de grosolanie si sfidare politica, ascunse in spatele zambetelor de protocol si al bailor de multime. Si chiar asa a si fost. Intalnirea liderilor Europei nu a depasit faza de targ de duminica, unde taranii tin de pretul dobitoacelor aduse la vanzare si, la final, pleaca acasa fara sa vanda ceva. Asta insa nu l-a impiedicat pe Iohannis sa prezinte summit-ul ca pe unul istoric, care va trasa drumul Uniunii Europene. Poate un rahat cu perje. Istoric, evident.

Presedintele nu reuseste sa separe adevarul de fictiune sau nu vrea

Indraznesc sa spun ca am mai avut inca o data dreptate, scriind ca la summit, departe de ochii si urechile multimii, se va desfasura cea mai mare ciorovaiala pe ciolanul european. Nicidecum, deci, cum spunea Iohannis ca vom plesni de fericire, de bunastare si modernitate intr-o noua Europa, a carei constructie a inceput la Sibiu.

Bataia pe ciolan

Sa fim seriosi. La Sibiu nu a inceput nimic, nu s-a construit nimic. A fost cea mai execrabila adunare de lideri care au pretentia sa conduca Uniunea Europeana. A doua zi, „Le Figaro” dadea totul in vileag. Nimic pentru Europa, totul pentru ei, caci scopul intalnirii a fost impartirea ciozvartelor gustoase ale puterii. „Vom aduce Europa mai aproape de cetatenii nostri”, a scris manuta lui Iohannis in Declaratia de la Sibiu. Si a mai si semnat, dar fara sa dea amanunte.

Un summit la care toti au mintit

„Vom proteja viitorul urmatoarelor generatii de europeni. Vom investi in tineri si vom construi o Uniune pregatita pentru viitor, capabila sa reziste celor mai presante provocari ale secolului XXI”, continua Declaratia in acelasi registru triumfalist. Cum, concret, nimeni nu stie, pentru ca in cele maximum trei sferturi de ora cat au durat convorbirile nimeni nu ar fi avut timp sa detalieze. A fost insa timp ca discutiile sa se axeze pe formula de alegere a presedintelui Comisiei Europene, balanta osciland cand in favoarea lui Manfred Webwe, cand spre Frans Timmermans. Singurul moment poate istoric a fost cand premierul grec Alexis Tsipras i-a dat cu flit lui Weber si a aderat la tabara lui Viktor Orban si Emmanuel Macron.

Betia de cuvinte

Cred ca nici cel mai abil analist nu poate explica in ce fel se pupa chestia asta cu  „vom reduce intr-o mai mare masura diferentele dintre noi si ii vom ajuta intotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punand oamenii pe primul loc, si nu politica”. Este tot o bucatica din celebra Declaratie, ce pare a fi scrisa de Klaus Iohannis. Adica, la fel de proasta scriitura ca in ultima lui carte, in fapt o aglomerare de banalitati si de descoperiri ca apa curge, vantul sufla si pomii inverzesc.

Baile de multime nu rezolva marginalizarea Romaniei

Sa afirmi ca Declaratia de la Sibiu va ramane un reper important in istoria Uniunii, ca am reusit sa avem un summit al unitatii, al determinarii de a avansa proiectul european si ca, in felul asta, Europa a venit in Romania, nu poate tine decat de lipsa acuta de inspiratie, de o dictare proasta sau de o betie neostoita de cuvinte. Cu adevarat istoric momentul.

Cu piciorul vesnic pe frana

Mai grav este ca Iohannis nu realizeaza penibilul in care se situeaza si continua seria minciunilor. Pretinde ca a discutat cu liderii europeni – dar nu a indicat pe niciunul – despre admiterea Romaniei in spatiul Schengen, iar acestia – tot fara a numi vreunul – i-au spus ca din cauza PSD nu am fost acceptati. O alta minciuna, fara discutie, caci adevarul este cunoscut de toata lumea si nu seamana cu cel al lui Iohannis. Vezi Doamne, eram la un pas de a fi primiti, dar in 2016 a castigat PSD alegerile si a inceput atacurile la adresa justitiei. Nimeni nu i-a spus sasului mecanic ca atacurile au venit din partea Opozitiei, nu a Puterii.  Nimeni nu i-a atras atentia ca, din ridicol, devine si mai ridicol cu asemenea enormitati. Mai mult, Iohannis nu realizeaza ca eternele piedici pe care le pune, trimitand pana la exasperare orice lege la Curtea Constitutionala, nu se inregistreaza niciun progres, ci doar o infranare fara sfarsit.

Despre care romani e vorba?

Pe de alta parte, Iohannis minte cat cuprinde in campania lui care, chipurile, o face pentru referendum. In realitate, face campanie pentru PNL, iar asta este cea mai mare minciuna. Nu conteaza ca este a nu stiu cata oara cand ia Constitutia la suturi, este disperat ca lumea sa vina la urne si sa voteze PNL la euparlamentare. Este disperat sa-si creioneze o imagine cu care sa vina, in egala masura, la prezidentiale. Nu realizeaza ca, mintind permanent despre un PSD care ar fi capul tuturor relelor, de la saracia oamenilor si pana la subjugarea justitiei de catre o gasca de penali, nu face altceva decat sa instige la dezbinare si la ura. Iar de aici si pana la ciomageala in strada n-ar mai fi mult. Deocamdata suntem in faza in care grupurile #rezist sau PNL ii umilesc pe simpatizantii PSD arucand cu bani in ei, amuzandu-se copios camd acestia se apleaca si ii culeg. Pana si aici minte. Vezi Doamne, ca ar fi presedintele tuturor romanilor.

author avatar
Valentin Boeru
3.996 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger