Cauta

Iohannis, cuvântare despre perișoare

De ce a rămas România în urmă? N-aș fi aflat dacă n-aș fi urmărit alocuțiunea lui Klaus Iohannis la evenimentul „Future Skills & Future of Work”. Cui îi este lene să deschidă dicționarul și să traducă, n-are decât să dea o fugă la Sibiu și, dacă are noroc, între două partide de tenis și o citare la Parchetul General, poate că madam Iohannis îi va face loc pentru meditații la engleză. Încercați însă să prindeți repede sensul, ca să nu obligați femeia să-și mai cumpere niște case din banii obținuți din chestiile astea extrașcolare. Și, dacă tot a venit vorba de Parchet, să știți, doamnă Georgeta, că nu sunt curios să știu dacă ați dat banii înapoi și nici cum s-a soluționat dosarul. Am și eu presimțirile mele, doamnă.

Președintele ne trage pe toți de urechi

De ce a rămas România în urmă, ziceam? Pentru că „miniștrii pe care PSD i-a perindat la Ministerul Educației nu au rezistat tentației păguboase de a face politici educaționale după ureche, cu mici modificări haotice aduse cel puțin lunar actualului sistem”, m-a lămurit imediat Klaus Iohannis. De fapt, nu m-a lămurit, voia doar să ajungă aici și nu știa cum. Pentru el, o zi fără măcar o scatoalcă după ceafa PSD e ca un prânz de weekend la Sibiu fără ciorba de perișoare a doamnei.

Important spre mai deloc

Ce vremuri trăim, domnu’ Klaus! Nu poți mesteca liniștit o perișoară, că presa o ia imediat la analizat. Câtă carne, de care, de unde a cumpărat-o doamna, a fost ofertă la supermarket, de la piață sau de la SPP, ce mirodenii a pus, câte ouă a bătut și de unde le-a luat? Aveți găini în curte? Vecinii zic că nu, n-au auzit niciun cârâit. Chiar, de ce nu creșteți și niște găini printre trandafiri? Iar dacă nu aveți perișoare la prânz, presa mondenă și de cancan va ști cum să scoată articole din care să rezulte că nu vă înțelegeți bine cu doamna și că v-a pus la respect. Ce viață, domnu’ Klaus! Cred că dacă ați fi rămas inspector școlar nu s-ar fi uitat nimeni printre ulucile gardului să vă numere zarzaveurile din castron. Nu mi se pare că ați fi fost prea important ca să se scrie vreun rând.

Pe unde trece Prutul?

O prelegere despre perișoare ar fi fost cu mult mai interesantă

De ce a rămas România în urmă? „Rata mare de părăsire timpurie a școlii, care depășește 16%, este departe de ținta de 11% asumată de România pentru anul 2020”, glăsuiește superior și plictisit mai marele de la Cotroceni. Adevărul este că și eu, dacă aș fi mers pe jos la școală, m-aș fi speriat de panourile alea cu el, de pe marginea drumului, și n-aș mai fi dat pe la școală. Aș fi stat cu oile pe câmp și studiam fizica, desenând cu degetul în aer toate formulele din manual. Cine știe, poate aș fi descoperit că o oaie frecată pe blana de pe burtă nu produce electricitate, ci doar plăcere lighioanei. Mata, domnu’ Klaus, ai studiat fizica la facultate, n-ai chiulit. Nu vreau să spun că ai avut o copilărie nefericită rău, voiam doar să întreb dacă ai vreo invenție mai de soi, în afară de aia cu președinția, că aia e a serviciilor? Întreb pentru un savant în devenire, care vrea să-și alimenteze televizorul cu electricitatea rezultată din periatul câinelui, dar fără să se întrerupă telenovela când ea, înșelată de nenorocitul ăla, își ia vaca și trece Prutul, spre Washington. Cum, Prutul nu trece și pe acolo?

E valabil și acum

Și de ce a mai rămas România în urmă, încerc eu să aflu? Pentru că avem un nivel ridicat al analfabetismului funcțional, pentru că participarea la învățământul superior este foarte scăzută și asta ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, ca să nu mai spunem și de slaba calitate a educației profesionale, zice președintele. Ăștia sunt profesorii ăia cărora PSD le-a burdușit portofelele și ei nu se simt deloc? Jos cu ei, ăștia votează Dăncilă și PSD! Mi se pare că președintele era nervos din cale afară din moment ce s-a legat de studenții care nu dau pe la cursuri. Păi hotărâți-vă, domnu’ Klaus. Ori la proteste, ori la facultate, unde vă convine mai mult să meargă? Nu știu ce să zic, dar eu cred că mai bine i-ați lăsa în pace, să nu învețe și să plece la muncă în străinătate, treaba lor de ce și pe câți bani. Golănesc pe acolo? Și ce dacă? Numai așa vom avea și noi parte de o diasporă vârtoasă, pe care să se bazeze serviciile când vin alegerile. Nu sunt mai de folos așa? Ia mai gândiți-vă. Și uite așa, România nu o să mai rămână în urmă. O să fie prima la secțiile de votare din toată lumea, le va bloca, vor face băieții ăia scandal să se țină deschise până se îmbată și ei ca lumea. Mi-a plăcut, totuși, cum ai introdus mata, domnu’ Klaus, „România Educată” între vorbe. De câte ori ai putut. Ce e aia? E cu perișoare? Culegerea de basme cu care ieși mereu la cuvântări? De ce nu încerci cu „Prâslea cel voinic și voturile din urnă”? Place ălor mici și pun și părinții botul. Nu e vulgar, domnu’, s-a scris chiar și un „Scurt tratat despre cum pun românii botu’”. E valabil și acum.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version