AcasăNewsIohannis contesta la CCR legea privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii

Iohannis contesta la CCR legea privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii

Infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) primise unda verde in Parlament la mijlocul lunii trecute. Insa dupa ce actul normativ a ajuns la Cotroceni, spre promulgare, s-a aflat ca presedintele doreste sa afle si opinia Curtii Constitutionale, forul condus de catre Valer Dorneanu, caruia i-a adresat, miercuri, o sesizare.

Mai precis, dinspre Cotroceni s-a anuntat, in urma cu scurta vreme, faptul ca primul om in stat a trimis CCR-ului „o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii – S.A., precum si pentru modificarea unor acte normative”, in care se mentioneaza ce prevederi din Constitutie se considera ca ar incalca legea in cauza.

Pe site-ul Presedintiei este publicat, in intregime, textul amplei sesizari adresate Curtii, in care se mentioneaza, intre altele, faptul ca „din faptul ca statul are calitatea de unic actionar pe toata durata existentei FSDI, iar scopul infiintarii FSDI este acela de a dezvolta si finanta din fonduri proprii si din fonduri atrase proiecte de investitii rentabile si sustenabile rezulta ca FSDI este o societate ce va desfasura o activitate comerciala, persoana juridica de drept public in sensul art. 191 alin. (2) din Codul civil. Prin urmare, infiintarea unei societati pe actiuni trebuia realizata printr-un act al autoritatilor administratiei publice centrale, iar nu prin lege. Asadar, instituind prin lege infiintarea FSDI Parlamentul a nesocotit dispozitiile art. 1 alin. (4) din Constitutie in componenta sa referitoare la separatia puterilor in stat, reglementand intr-un domeniu ce tine de competenta de reglementare a autoritatilor administratiei publice centrale sau locale, viciu de natura sa antreneze – conform jurisprudentei instantei constitutionale – neconstitutionalitatea legii in ansamblul sau. (…)” .

sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

author avatar
Cristina Stefan
120 afisari

1 COMENTARIU

  1. Se intrevad unele venituri suplimentare pentru Colonie din vanzarile viitoare ale hidrocarburilor de sub M.Neagra,platoul continental,iar in urma acestor previziuni stapanii Coloniei,prin slugile interne,se dau de ceasul mortii sa puna restrictii la acest Fond sau sa-l bloceheze.Pai cum adica acest fond sa fie suveran si totodata sa apartine unei Colonii?niciodata si la ordin Mutalakul ataca,poate ,daca va fi redefinit,de ex.sa se numeasca fondul Werner si in totalitate destinat cumpararii de armament depasit din tara de bastina,va fi de acord total cu acesta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger