AcasăNewsIohannis cere verificari si ataca din nou Guvernul pe tema pestei porcine

Iohannis cere verificari si ataca din nou Guvernul pe tema pestei porcine

Presedintele critica modul de interventie in cazul pestei porcine africane, acuzand faptul ca s-ar fi luat masuri tardive si insifuciente raportat la situatia din teren.

Primul om in stat transmite un nou mesaj adresat Executivului Dancila, de aceasta data dinspre Cotroceni anuntandu-se ca Iohannis „solicita verificarea de catre institutiile abilitate a modului in care autoritatile responsabile, reunite in Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), au pus in aplicare masurile de control si preventie a raspandirii virusului pestei porcine africane (PPA)”.

In comunicatul facut public de Presedintie se acuza faptul ca „luarea de masuri tardive, necoordonate si insuficiente in raport cu nevoile si situatia din teren, au reprezentat factori esentiali care au favorizat raspandirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta intreg sectorul zootehnic romanesc” si se subliniaza ca „Guvernul are responsabilitatea directa si nemijlocita in privinta crizei generate de raspandirea virusului PPA pe teritoriul national, Romania inregistrand cea mai rapida crestere a numarului de focare dintre toate tarile europene afectate in prezent. Aceasta evolutie exploziva a PPA arata, de fapt, ca autoritatile responsabile, atat cele centrale, cat si cele locale, sunt depasite de situatie”.

Totodata, se pune accent pe lipsa unei „campanii serioase de informare” a populatiei si a crescatorilor de porcine, demers care, se subliniaza dinspre Cotroceni, ar fi trebuit inceput inca de anul trecut, „odata cu constatarea virusului PPA in judetul Satu-Mare, astfel incat sa fie constientizate riscurile si gravitatea raspandirii PPA”.

„Pagubele imense lasate in urma de raspandirea pestei porcine africane puteau fi evitate daca Guvernul nu ar fi aratat incompetenta si lipsa de responsabilitate in privinta consecintelor dramatice ale raspandirii PPA”, se conchide in mesajul transmis din directia Cotrocenilor.

141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger