AcasăNewsIohannis anunță un an universitar 2020-2021 complicat: „Va fi cel mai dificil...

Iohannis anunță un an universitar 2020-2021 complicat: „Va fi cel mai dificil din 1989 încoace”

klaus iohannisIohannis anunță un an universitar 2020-2021 complicat: „Va fi cel mai dificil din 1989 încoace” / foto: hotnews.ro

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, 1 octombrie, la deschiderea noului an universitar de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Capitală.

Șeful statului a spus în discursul său că anul universitar 2020-2021 va fi „fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace” din cauza pandemiei de coronavirus.

„Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind, fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un rol central. Sunt totuși convins că veți găsi modalitățile cele mai bune de a asigura atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus”, a spus Klaus Iohannis la ceremonia de deschidere a anului universitar de la UNATC.

Președintele României a vorbit și despre felul în care a fost afectat actul cultural de pandemie și de restricțiile impuse pentru a opri răspândirea virusului.

„Anul acesta nu a fost greu doar pentru educația din domeniul artelor, ci și pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să țină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare. Există o legătură indisolubilă între artele spectacolului și public., a adăugat Klaus Iohannis.

A abordat subiectul libertății academice

Iohannis a ținut să aducă în discuție subiectul libertății academice și al dreptului de cunoaștere fără niciun fel de îngrădiri ideologizante.

„Cu prilejul deschiderii noului an universitar, țin să aduc în discuție subiectul libertății academice și al dreptului la cunoaștere fără nici un fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educația umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăților noastre. Democrația și pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii și pe autonomia universitară, ca valori pe care, de altfel, s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparținem.

Libertatea de conștiință, libertatea de mișcare și de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învățătură, toate aceste fundamente constituționale ale democrației sunt exemplificate, exersate și dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăți.

De aceea, afectarea acestor libertăți, oricând, oriunde și prin orice mijloace, de către entități retrograde, este de neconceput și de netolerat. Mediul universitar românesc trebuie să rămână și să se dezvolte ca un spațiu al libertății, deschis dezbaterii, în care puncte de vedere diferite, complexe și îndrăznețe să dea contur viitorului.”, a concluzionat președintele.

author avatar
Andreea Vlad
158 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger