AcasăNewsUPDATE Iohannis anunță restricții. Starea de urgenţă, un scenariu posibil / Ședință...

UPDATE Iohannis anunță restricții. Starea de urgenţă, un scenariu posibil / Ședință la Cotroceni pentru decizii

Klaus IohannisIohannis anunță restricții. Starea de urgenţă, un scenariu posibil / Ședință la Cotroceni pentru decizii

Valul 4 al pandemiei face ravagii în România. Țara noastră se află în scenariul negru în care a fost Italia anul trecut. Spitalele gem de bolnavi în stare critică. Autoritățile nu au pregătit un plan pentru valul 4, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinei Delta.

UPDATE 10.45. „La ședință vor participa Prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol”, a transmis, miercuri dimineață, Administrația Prezidențială.

Miercuri, 20 octombrie, începând cu ora 17.30, va avea loc la Palatul Cotroceni o şedinţă de urgenţă, prezidată chiar de Klaus Iohannis, în care urmează să se ia decizii importante în privinţa restricţiilor.

Șeful statului i-a convocat pe toți responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat clar că se pregătesc restricţii pentru limitarea răspândirii virusului.

S-ar putea lua aceste decizii şi în Parlament, însă procedura este greoaie şi de lungă durată, în condițiile în care avem un Guvern interimar cu puteri limitate.

„Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.

Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor (…)

În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, a declarat, marţi seară, preşedintele.

Iohannis a decis să ia măsuri după ce marți, 19 octombrie, s-a înregistrat cel mai grav bilanţ de la debutul pandemiei: aproape 19.000 de noi infectări, 574 de decese din cauza Covid-19 și 1.805 persoane internate la ATI.

Având în vedere că preşedintele vorbea de restricţii rapide, ne putem gândi la starea de urgenţă. Acest lucru este decretat de Klaus Iohannis, iar decizia se poate lua de îndată. Asta înseamnă că restricţiile s-ar impune imediat. Dintre restricţiile aplicate anul trecut, pe perioada stării de urgenţă, amintim circulaţia limitată, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, sau programul redus al magazinelor.

author avatar
Andreea Vlad
807 afisari

2 COMENTARII

  1. Noi avem nevoie sa muncim nu sa ne lasati sa murim si de foame in casa si de frig ca nu mai putem plati facturile umflate de voi din pix pt straini!!! Certiicatul verde e un instrument nazist nedemn pt sec asta asa ca la nuremberg cu voi !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger