Avem un guvern toxic, corupt și incompetent, care conduce țara haotic. Asta a fost concluzia lui Klaus Iohannis. Nu a adus probe prin care să-și susțină afirmațiile. Cine îi dă dreptul să acuze, să insulte și să jignească mai mojicește decât un vechil? Cred că doar faptul că nu a fost aruncat la timp peste gardul Cotrocenilor, printr-o procedură legală și democratică. Bâlbele lui Dragnea și jocul la două capete al lui Tăriceanu își spun acum cuvântul. Teama că se reinventează după suspendare și că va câștiga un capital imens de imagine s-a dovedit a fi o prostie. Cum să se reinventeze? Din ce? Iohannis nu are resurse de exprimare elegantă și nici de conducător capabil, care să acționeze coerent. Dominat de ură împotriva românilor care-i stau de-a curmezișul, atât știe, atât face.

Declarația de presă susținută la Cotroceni nu a ieșit din tiparul de răutate. Dar și de duplicitate. Asta, pentru că la sfârșitul mandatului de conducere a Consiliului Uniunii Europene a lăudat guvernul României, a fost mândru de realizări și de multitudinea de dosare închise. Însă, imediat cum a intrat în țară, și-a reluat canonada de invective la adresa aceluiași guvern. Ne-am săturat, Iohannis. Ajunge!
Nu l-a trimis nimeni la plimbare

De ce a fost nevoie să atace, din nou, echipa Vioricăi Dăncilă? Pentru că nu avea, practic, niciun argument să respingă propunerile pentru posturile de miniștri. Este singura explicație, așa cum nu a avut niciodată argumente să refuze orice numire ministerială de-a lungul timpului. Demnitarii ba nu aveau ținută, ba nu aveau studii de specialitate, ba nu depuseseră fișa de cazier judiciar sau cine mai știe ce aberații inventau consilierii. În lipsa oricărei justificări pertinente, singura armă rămasă era denigrarea întregului Cabinet, atacarea PSD și ALDE și sublinierea, până la ridicol, că guvernul trebuie să plece. Stilul acesta de nerușinare adânc înrădăcinată ar fi trebuit să dea de gândit încă de la primele semne, de la respingerea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru și de la amânarea numirii lui Sorin Grindeanu până își termină el de digerat cârnații săsești de Crăciun. Nimeni n-a avut ochi să vadă și, dacă a avut, nu i-a spus că e cazul să-și vadă de drum în altă parte, nu la Cotroceni.
La nevoie, putem traduce

Motivele respingerii noilor miniștri nu sunt altceva decât derapaje crunte de la logică și de la realitate. Sunt semnele unei disperări că-i fuge pământul de sub picioare și că nu este capabil să conducă. Este un alt aruncat de pardesiu aruncat peste România, pentru că Dăncilă n-a vrut să i-l țină. A o respinge pe Dana Gîrbovan pentru funcția de ministru al Justiției pe motiv că, la 26 mai, românii au votat blocarea unui program de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România ține doar de imaginația lui îngustă și de obsesiile din care și-a făcut un țel. România nu este mai coruptă decât alte țări, dar el nu mai are cum să vadă asta din moment ce a umplut lumea că noi am fi corupții cu moț ai Europei. Cât de sărac în argumente trebuie să fii ca să invoci referendumul din 26 mai, discutabil altminteri, la care s-a votat cu totul altceva. Reacția Liei Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, n-a întârziat să apară: „…motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al Justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției”. Ai înțeles, Iohannis? Vrei să-ți traducem? Ai înțeles și că ne-am săturat de prestațiile astea lamentabile pe care, probabil, le consideri foarte inteligente?
Noi cu gazele, ei cu șapca și respectul

Iohannis vorbește despre decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vrea să le pericliteze cu numiri precum cea vehiculată de PSD. „România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”. Este vorba de numirea vicepremierului pe teme economice. Care ar fi parteneriatele cu statele occidentale și drumul occidental? „Am semnat cu preşedintele Trump acordul de exploatare a gazelor din Marea Neagră de către Exxon şi cer imperativ guvernului României să abroge redevenţele suplimentare impuse prin Legea Offshores, trebuie să ne respectăm parteneriatele strategice”. Minunat! Altfel spus, „UE va beneficia de gaze la preţ redus și chiar dacă iniţial România nu va câştiga mare lucru, va câştiga UE care va importa gaze la prețuri convenabile şi astfel va câştiga şi România respectul partenerilor noştri”. Doamne, cum le zicel el, președintele. Ei vezi, asta e! Cum mai putea noi trăi noi fără respectul lor? Și, dacă mai pui și șapca primită de la Trump, atunci chiar suntem în câștig. Nu spun că asta e o politică dusă împotriva propriei țări, Iohannis, au spus-o alții înaintea mea, dar ia-ți șapca și du-te. Ne-am săturat.