AcasăNewsIohannis a promulgat si ultima din cele trei legi ale Justitiei. Solicitare...

Iohannis a promulgat si ultima din cele trei legi ale Justitiei. Solicitare pentru Coalitie

Primul om in stat a promulgat si ultimul act normativ din pachetul de trei legi ale Justitiei carora le-au fost aduse modificari in Parlament.

Este vorba despre Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Legea a fost promulgata vineri de catre Klaus Iohannis. Simultan cu acest anunt, de la Cotroceni s-a trimis un mesaj, prin intermediul caruia se aminteste, intre altele, faptul ca „in scopul adoptarii unui act normativ coerent si a unei legiferari responsabile, Presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si partidele de opozitie au formulat, in decursul ultimului an, noua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile acestei legi de o importanta cruciala pentru bunul mers al justitiei. De asemenea, Presedintele Romaniei a solicitat Parlamentului reexaminarea acestor modificari”.

Mai mult, in acelasi comunicat se atrage atentia ca „spre deosebire de celelalte doua legi ale justitiei deja promulgate, in lipsa unor dispozitii tranzitorii care sa permita etapizarea aplicarii noii conceptii a legiuitorului privind accederea in profesie, respectiv incetarea activitatii de judecator sau procuror, aplicarea imediata a dispozitiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 risca sa puna in pericol stabilitatea si buna functionare a sistemului judiciar, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor” si ca Iohannis „subliniaza ca modificarile aduse cadrului legal existent in materie judiciara reprezinta un regres pentru democratia din Romania, pericol semnalat si de partenerii nostri europeni, de Comisia Europeana si de GRECO”.

Mesajul se incheie cu o solicitare adresata de Klaus Iohannis coalitiei majoritare, vizand „reluarea de urgenta a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justitiei, prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia”.

Vineri era ultima zi in care seful statului putea promulga acest act normativ. Ca urmare a modificarilor aduse legii in cauza, presedintele poate refuza o singura data – motivat -numirea procurorilor de rang inalt.

230 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa speram ca acum procurorii doar vor acuza și judecatorii doar vor judeca si nu vor mai amesteca roluri ca in cartea thriller a evreului Kafka – Procesul, carte care premonitiona bolsevismul la nivel planetar. E spre binele si libertatea lor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger