AcasăNewsIohannis a promulgat si legea privind CSM-ul

Iohannis a promulgat si legea privind CSM-ul

Dupa atitudine, presedintele se considera peste lege si peste toata lumea

Presedintele a promulgat, joi, inca un act normativ din pachetul de trei legi ale Justitiei, si anume legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Anuntul  privind promulgarea  Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 a fost urmat de un mesaj transmis de la Cotroceni, din care s-a dorit sa reiasa foarte clar faptul ca primul om in stat nu sustine modificarile Legii vizand CSM-ul, la fel cum nu le-a sustinut nici pe cele aduse celorlalte doua legi din pachet – cea privind organizarea judiciara si, respectiv, privind statutul magistratilor. „Modificarile aduse cadrului legal existent in domeniul justitiei reprezinta un regres pentru democratia din Romania. Pentru prima data de la aderarea la Uniunea Europeana, este pus sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept si separatia puterilor in stat, pericol semnalat de catre Comisia Europeana si GRECO”, se mai transmite in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Stiut fiind faptul ca presedintele a trimis deja legile in cauza in Parlament, in vederea reexaminarii, dar si ca a facut sesizari adresate Curtii Constitutionale, pe aceeasi tema, de aceasta data se anunta faptul ca „presedintele Klaus Iohannis solicita reluarea parcursului legislativ in Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justitiei in acord cu toate recomandarile Comisiei de la Venetia, inainte ca modificarile adoptate sa produca efecte negative ireversibile ori greu de reparat in privinta bunei functionari a justitiei si a calitatii actului de justitie”. Si, totodata, ca seful statului „atentioneaza ca opinia Comisiei de la Venetia nu poate fi folosita ca un pretext pentru viitoare interventii legislative care nu au nicio legatura cu intarirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmaresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni”, din cate se mai noteaza in mesajul facut public de la Cotroceni.

147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger