AcasăNewsIoan Neculaie, 18 luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa

Ioan Neculaie, 18 luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa

Ioan Neculaie

Omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie, patronul fabricii de camioane Roman SA, a fost condamnat, marti, de Judecatoria Brasov, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa, dupa ce, in martie 2008, un muncitor a murit in timp ce dezmembra un utilaj pe platforma Roman.

Ioan Neculaie

In urma unui accident de munca soldat cu moartea unui muncitor de pe platforma Roman, in data de 6 martie 2008, Neculaie, dar si seful de santier, Aurel Ragabeja, au fost trimisi in judecata la 11 martie 2011 (dosar 6751/197/2011) pentru ucidere din culpa, primul termen in acest proces fiind in 19 aprilie 2011, transmite.

Sentinta in acest dosar a fost data marti, de Judecatoria Brasov, decizia nefiind definitiva. „Neculaie a primit doua pedepse: una de cinci luni pentru nerespectarea masurilor de protectie a muncii si una de un an si sase luni pentru ucidere din culpa. Pedeapsa rezultanta, dupa contopirea celor doua pedepse, respectiv cea mai mare, este de un an si sase luni cu suspendare conditionata pe un termen de incercare de trei ani si sase luni”, a spus Anda Sanpetru, purtator de cuvant al Judecatoriei Brasov.

Seful de santier, Aurel Ragabeja, a primit pedeapsa de trei luni pentru nerespectarea masurilor de protectie a muncii si un an si trei luni cu suspendare pentru ucidere din culpa, cu pastrarea sentintei mai mari, cu termen de incercare de trei ani si trei luni. De asemenea, societatea Prescon SA, actualmente SC Level Activ Construct SA, a fost sanctionata cu suma totala de 120.000 de lei (50.000 de lei pentru protectia muncii si 70.000 de lei pentru ucidere din culpa).

Pe langa aceste pedepse, cei trei – Neculaie, Ragabeja si societatea – sunt obligati sa plateasca in solidar daune morale si materiale de 10.000 de euro concubinei barbatului care a murit pe santier. Accidentul de munca s-a petrecut la data de 6 martie 2008, cand Florin Ditoiu, angajat al societatii Prescon SA, in postul de mecanic, a murit dupa ce o parte a unui cos de fum care trebuia dezmembrat si dat la fier vechi s-a prabusit peste el. In timp ce cosul de fum era sectionat de un sudor, o bucata din structura s-a prabusit peste muncitor si l-a strivit.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov au constatat, in urma verificarilor, ca societatea nu avea nicio autorizatie pentru dezafectarea cosului de fum respectiv, si nici nu erau indeplinite masurile legale privind protectia si siguranta muncitorilor sai. Neculaie nu se afla la prima condamnare cu suspendare. Astfel, in aprilie 2011 el a fost condamnat, tot de Judecatoria Brasov, la patru ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar de tulburare de posesie in forma participatiei improprii, in speta legata de incalcarea proprietatii omului de afaceri Ioan Olaru pe un teren din Poiana Brasov.

Instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei cu inchisoarea pentru Neculaie, sub supraveghere, pe un termen de incercare de sapte ani. Neculaie a facut recurs, iar in cele din urma dosarul a fost trimis spre rejudecare la aceeasi instanta, Judecatoria Brasov.

author avatar
Ciprian Purice
888 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger