AcasăNewsInvestitorii straini fug din Romania

Investitorii straini fug din Romania

Economia romaneasca a reusit sa inregistreze o noua performanta negativa. Potrivit datelor furnizate de BNR, investitiile straine au atins, in 2011, minimul ultimilor noua ani.

Romania a devenit neatractiva pentru investitorii din afara tarii

Investitiile straine directe au scazut anul trecut cu 13,6% fata de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro. Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 1,430 miliarde euro, in timp ce creditele intra-grup au insumat 487 milioane euro. Deficitul contului curent a fost finantat anul trecut in proportie de 33,7% prin investitii directe ale nerezidentilor. Investitiile straine atrase de Romania anul trecut reprezinta minimul ultimilor noua ani, fiind sub nivelul inregistrat in 2003, de 1,946 miliarde de euro. De asemenea, potrivit statisticii BNR, preturile de consum au crescut in luna ianuarie cu 0,36%, in timp ce inflatia anuala a continuat sa scada, atingand un nou minim istoric, 2,72%. Cele mai importante scumpiri s-au aplicat, din nou, la combustibili, al caror pret a urcat cu 1,16% si la tutun, cu o crestere de aproape 1%.

Avalansa de concedieri

Marile companii au anuntat in primele cinci saptamani ale anului de trei ori mai multe concedieri decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, incercand sa se pregateasca pentru o noua runda de recesiune in Europa. Concret, disponibilizarile anuntate au crescut, pana vineri 10 februarie, la 94.369 de locuri de munca, fata de 26.561 in aceeasi perioada din 2011, potrivit datelor Bloomberg.

author avatar
Victor Paun
112 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger