AcasăNewsInvestitorii si bancherii straini fug din Romania

Investitorii si bancherii straini fug din Romania

Investitori precum Nokia parasesc Romania pentru tari mai atratctive

Institutiile financiare internationale atrag atentia ca bancile occidentale vor sa-si vanda subsidiarele din Romania. Mai rau, si investorii straini se feresc de tara noastra.

Investitori precum Nokia parasesc Romania pentru tari mai atratctive

In prezent exista Acordul de la Viena, semnat in 2008 de majoritatea bancilor europene care si-au deschis sucursale in statele din centrul si estul Europei, prin care institutiile respective se angajau sa nu-si abandoneze subsidiarele in caz de criza. Acordul nu prevedea vreo obligativitate expresa, astfel ca bancile straine prezente in Romania – practic aproape intregul sistem bancar romanesc – se pot retrage din tara noastra, invocand reducerea profiturilor din cauza crizei si necesitatea optimizarii cheltuielilor.  Cotidianul Financial Times avertizeaza  ca vin vremuri grele pentru Europa de Est. „Bancile din Vest au inghetat creditarea (in statele din estul Europei – n.r). Ele incearca sa-si vanda vechiile portofolii sau chiar subsidiarele”, se arata in cotidianul mentionat. In prezent, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD)  face eforturi sa mentina bancile straine in statele din estul Europei, dar acest lucru este dificil, in conditiile obligatiei acestor institutii de a-si  majora capitalurile proprii la 9% din totalul activelor lor.  In plus, aceste banci au o serie de probleme chiar la ele acasa.  UniCredit este cercetata pentru fraude fiscale, Erste Gorup si Raiffeisen Bank au nevoie de capitalizare masiva, Societe Generale isi restrange activitatea, iar bancile grecesti abia mai supravietuiesc.  Colac peste pupaza,  toate aceste banci sunt prezente pe piata romaneasca.

Atractivitate in scadere

Desi agentiile de rating ne-au ferit de scaderi, investitorii straini fug din tara noastra.  Investitiile straine directe au totalizat in primele noua luni 1,2 miliarde de euro, in scadere cu 54,1% fata de aceeasi perioada din 2010, iar plecarea companiei Nokia de la Jucu este un semnal de avertisment pentru Romania.

Datorie externa de 98 de miliarde de euro

Datoria externa totala a Romaniei s-a majorat cu aproape 6% in primele noua luni si a ajuns la 97,9 miliarde euro, cu 5,5 miliarde euro in plus fata de decembrie 2010. Din total, peste 20 de miliarde de euro o reprezinta datoria publica, la care se mai adauga aproape 10 miliarde de euro, impumutate de la FMI.

author avatar
Arpad Dobre
326 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger