AcasăNewsInvestitiile straine scad la dublu

Investitiile straine scad la dublu

Decizie. Reprezentantul investitorilor straini, Steven van Groningen, ne asigura ca nu se vor retrage

Investitiile straine directe au totalizat in primele sase luni 621 milioane de euro, nivel in scadere cu 28,9% fata de perioada similara a anului trecut, anunta BNR.

Anul trecut, investitiile straine directe scazusera cu 13,6% fata de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungand astfel la minimul ultimilor noua ani.

Politica e de vina

Decizie. Reprezentantul investitorilor straini, Steven van Groningen, ne asigura ca nu se vor retrage

Investitiile straine directe au finantat in proportie de 25,8% deficitul contului curent din perioada ianuarie – iunie, in suma de 2,4 miliarde de euro. Aceasta scadere nu este un rezultat al pierderii interesului investitorilor straini fata de resursele Romaniei, ci doar a pierderii increderii in clasa politica. Iar la acest capitol, sunt pe aceeasi linie cu poporul roman. Ceea ce iarasi nu e bine, pentru ca, spun analistii, se mentine impresia de instabilitate politica-sociala.

Apa trece, pietrele raman

Inca de luna trecuta, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS),  Steven van Groningen, isi exprima ingrijorarea, ca toti greii mapamondului, in legatura cu scena politica damboviteana, care „afecteaza imaginea tarii pe pietele internationale”. Groningen sublinia ca „actiunile clasei politice aduc noi incertitudini peste cele deja existente”. In ciuda acestor incertitudini peste incertitudini, ei, investitorii, sunt aici si nu vor pleca. „Membrii Consiliului Investitorilor Straini au investit sume importante pe termen lung si vor continua sa fie prezenti in Romania, chiar si dupa ce mandatele actualilor politicieni se vor incheia”, spunea Groningen. Iar Capital Economics, cu sediul la Londra, se temea ca actualii guvernanti, „de dragul de a-si consolida popularitatea, vor amana privatizarile”. Uite ca nu le-au amanat!

author avatar
Adina Mutar
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger