AcasăNewsInvazie de muncitori vietnamezi în România

Invazie de muncitori vietnamezi în România

Peste 300 de străini care doreau să muncească în România, respinși

Ministerul Muncii a fost nevoit să suplimenteze numărul de străini care pot primi aprobare să lucreze în România. Măsura a fost luată după ce s-a înregistrat o creștere a avizelor de muncă acordate și solicitate cu 165% față de anul trecut. Cei mai mulți dintre muncitorii care vin să ocupe joburile din țara noastră sunt vietnamezii, ne spun reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări.

Peste 300 de străini care doreau să muncească în România respinși

Contingentul de lucrători nou-admiși pe piața muncii din România a fost majorat la 30.000 pentru 2019, potrivit unei hotărâri a Ministerului Muncii. În primele șase luni ale acestui an au fost eliberate 10.840 avize de angajare/detașare pentru muncitori străini, din care peste 9.500 pentru lucrători permanenți, se arată în expunerea de motive a actului normativ. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului 2019, care au fost puse la dispoziția persoanelor în căutare de loc de muncă aflate, 64.091au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate. ”Aproximativ 15.000 de solicitări au fost înregistrate la Inspectoratul General pentru Imigrări și trebuie să ne pregătim ca să nu intrăm în impas atunci când numărul va depăși contengentul care fusese aprobat anterior”, ne-a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii. Oficialii Ministerului explică necesitatea majorării numărului de muncitori străini prin potenţialul de dezvoltare economică a României, nevoia de a asigura forţa de muncă solicitată în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români. Totodată, decizia Ministrului Muncii poate contribui și la prevenirea situaţiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Străinii, chemați la muncă pe șantiere

Cei mai mulți muncitori din afara țării sunt din Vietnam, Nepal, Moldova, Turcia, aceștia optând, în principal, pentru municipiul București și județele Constanța, Ilfov, Brașov și Timiș. ”Aceștia vin în domeniul construcțiilor, comerțului, în șantierele navale, dar și pentru posturile de guvernante și menajere. Începând cu a doua jumătate a anului 2017, s-a resimțit această nevoie acută de forță de muncă care să ocupe locurile vacantate pe teritoriul României, iar în 2018 s-a ajuns, după mulți ani, să se suplimenteze contingentul. Ca să vină aici lucrătorii trebuie să fie calificați, aceasta fiind o condiție obligatorie. Totodată, angajatorii din România trebuie să le plătească muncitorilor calificați salariul minim pe economie, iar celor înalt calificați, cu studii superioare, trebuie să le plătească cel puţin de două ori câştigul salarial mediu brut pe economie”, ne-a precizat subcomisar Ermina Mihai, purtător de cuvânt al Inspectoratul General pentru Imigrări.

Prinși muncind la negru

În urma controalelor efectuate luna trecută, Inspectoratul General pentru Imigrări a depistat 181 de cetățeni străini care desfășurau activități lucrative fără forme legale, cei mai mulţi în municipiul București şi pe raza de competenţă a judeţelor Bihor și Dâmbovița. Din totalul persoanelor depistate, 96 au primit acte administative, decizii de returnare și comunicări de părăsire a teritoriului României, 13 au solicitat o formă de protecție internațională după depistare, două persoane au fost tolerate, iar pentru celelalte s-au dispus alte măsuri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
797 afisari

1 COMENTARIU

  1. Românilor li se da salariu minim pe economie ceea ce inseamna ca nu le ajunge de pt.coșul zilnic,iar cind vin strainii li se da de doua ori salariul mediu brut pe economie! ADICĂ -5130 LEI *2=10260 LEI PE LUNĂ ! SA VA TRAZNEASCA DUMNEZEU !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger