Buburuzele le strică distracţia turiştilor aflați în aceste zile pe litoral. Este invazie de gărgărițe în mai multe stațiuni de la mare.
Insectele au invadat staţiunile de pe litoralul românesc, acestea fiind peste tot, inclusiv pe turiștii care stau la soare. Cei care vor să scape de ele, trebuie să stea în apă.
Specialiștii susțin că buburuzele nu sunt periculoase, deoarece nu transmit boli, și că vor dispărea în cel mult o săptămână. „Buburuzele nu transmit nici boli, nici nu ciupesc, nu au niciun fel de efecte adverse asupra sănătății oamenilor. Din fericire, este vorba despre o specie autohtonă, pentru că mai avem o altă specie, invazivă, i se mai spune și buburuza-arlechin”, a afirmat biologul Răzvan Popescu-Mirceni la Digi 24.
Doar frigul le poate face să dispară
Acesta a precizat că invazia buburuzelor pe litoral este un fenomen natural, cauzat de eclozare. „S-au transformat din pupe în adulți un număr mare de exemplare și au fost aduse cu acel front atmosferic ce a adus și puțină ploaie la Constanța.”, a adăugat specialistul.
„Din fericire, este vorba despre o specie autohtonă, despre Coccinella septempunctata, care practic aduce foarte multe beneficii, atât culturilor, cât și în general grădinilor, pentru că aceste buburuze consumă alte insecte mai mici, acele afide sau păduchi de plante, care efectiv distrug atât cultura agricolă, cât și grădini și arbori”, mai spune biologul. Biologii spun că doar frigul le poate face să dispară.
Invazie de gărgărițe la Mamaia
Cele mai multe gărgărițe s-au adunat în stațiunea Mamaia, în dunele de nisip formate de valuri de-a lungul plajei. Mii de insecte caută de mâncare peste tot, inclusiv pe șezlongurile și prosoapele turiștilor, dar și pe jucăriile de nisip ale copiilor.
Și pe plajele de la Năvodari și Eforie a fost pline de insecte. La Năvodari nu doar buburuzele le-au dat de hac turiștilor ci și albinele.