AcasăNewsInterceptari in dosarul lui Ioan Niculae. Vezi ce ministri cooperau cu bossul...

Interceptari in dosarul lui Ioan Niculae. Vezi ce ministri cooperau cu bossul InterAgro!

Ioan Niculaie

Vicepresedintele CJ Braila, Bunea Stancu, a fost surprins in inregistrari telefonice si ambientale in timp ce ii spunea lui Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, ca a pus in functii de conducere persoane la ANM, la RA-APPS sau Rezervele de Stat si ca are putere la ministrii Bazac, Sarbu, Nica.

Ioan Niculaie

Interceptarea discutiei telefonice din 29.01.2009, orele 15:26, dintre Ioan Nicolae (IN) si Bunea Stancu (BS) este redata in rechizitoriul prin care procurorii DNA i-au trimis in judecata, miercuri, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

„IN: Am fost la Transgaz…
BS: Te-ai dus pentru gaz?
IN: Da. PSD n-a pus nici director la Transgaz.
BS: O sa puna ai rabdare.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
BS: Am treaba.  Sa mi-i pun pe astia la ANRM, la CEC, la EximBank.  Am o gramada de posturi.  Trebuie sa mi-i pun, intelegi. ”

Rechizitoriul mai prezinta o discutie dintre aceleasi doua persoane din 7 martie 2009 in care este mentionat numele fostului ministru Ionut Bazac.

„BS: Nu.  Am fost.  Ei, in partid toata lumea vrea functii, si pe la Bucuresti si la Braila.  Am pus la AN Mediu vicepresedinte, la Agentia Nationala a Proprietatii, presedinte, la Rezervele Statului, presedinte, la RA-APPS, o gramada.  Am vreo 7-8 functii pe astea nationale, stii.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
IN: Ai facut o treaba buna cu prietenul nostru, dl.  ministru, ai mana buna.
BS: Ionut? (Bazac – nota procurorilor).  Bai, el beleste (expresie triviala – nota procurorului).  Daca el o strambeaza cu mine nu dureaza o saptamana si-i retrag sprijinul politic.  Si daca m-a bagat in vreun scandal il schimba in doua zile.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
BS: Vezi ca l-am sunat pe panarama aia, stii tu care.

IN: Da.
BS: Ala cu subventiile.
IN: Da.
BS: Intelegi? Si i-am amintit cum a ajuns ministru.  Eu nu i-am amintit altceva.
IN: (expresie triviala).
BS: Pai cum, nu stii? Eu am pierdut atunci nopti cu el, fii convins.  Ba trebuie sa voteze (expresie triviala).  Si daca vroiam il puneam pe . . .  Dar am fost un bou cand l-am pus pe Steriu, un tampit am fost.  M-am luat dupa altii ca sa nu mai zic dupa cine (extresie triviala). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
IN: Da-i un telefon lui (expresie triviala), (se refera la ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu).  Zii: Bai, daca nici astazi n-o faci si nici cel tarziu miercurea viitoare. . .
BS: Lasa, mai, ca vorbesc cu. . .  Ca vad exact daca a pregatit-o.  Vorbesc cu Nica. . .  Lasa ca stiu eu pe unde o iau.  Dupa aia il sun pe el. ”

Viorel Hrebenciuc

Deputatii PSD Viorel Hrebenciu si Robert Negoita, precum si Sebastian Ghita sunt cercetati de DNA pentru spalare de bani, intr-un dosar disjuns din cel cel in care Ioan Niculae a fost trimis in judecata in urma cu o zi, in cazul finantarii campaniei electorale prezidentiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoana. In dosarul privind trimiterea in judecata a presedintelui grupului InterAgro, procurorii arata in rechizitoriu ca a fost constituit un nou dosar, in care urmeaza sa fie cercetate infractiunile de folosire a influentei sau a autoritatii politice, fals in inscrisuri si spalare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alaturi de Viorel Hrebenciu, Robert Negoita, dar si oameni de afaceri precum Sebastian Ghita si Emilian Dinescu.

Potrivit aceluiasi document, a fost facuta si o a doua disjungere, in acest nou dosar urmand sa fie cercetati Ioan Niculae, angajati APIA si Angajati ai InterAgro, pentru fraudarea unor fonduri europene. Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, miercuri, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. Potrivit DNA, in cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1. 000. 000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD.

Potrivit intelegerii infractionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica.  In acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic. In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul partidului mentionat, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA).

Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1. 000. 000 de euro, s-a platit efectiv suma de 641. 730 lei, aproximativ 150. 000 euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae – InterAgro si SC INSOMAR SRL.  Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale. Contractul propriu zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii.

Niculae dorea, in martie 2009, adoptarea de catre ministrul agriculturii de la acea vreme, Ilie Sarbu, a unei hotarari de guvern, pe care oficialul nu o adoptase inca.  La momentul discutiei cu Bunea Stancu, Niculae arata ca trebuie sa fie purtate discutii cu Mircea Geoana privind acest aspect si ca lui Geoana trebuie sa i se spuna ca mii de oameni sunt pregatiti sa vina la Bucuresti pentru a protesta.

„Ioan Niculae (I. N. ): Mai, ai reusit sa vorbesti cu (expresie triviala)? Baga azi?

Bunea Stancu (B. S. ): Nu.  Nu raspunde Am incercat.  Lasa ca-l gasesc eu.  De cine vorbesti? De Ilie Sarbu, nu?

I. N. : Da. (. . . )
B. S. : Ma, asta chiar este nenorocit?
I. N. : Este nenorocit rau.
B. S. : Vorbesc cu Geoana, ma.
I. N. : Vorbeste cu Geoana.
B. S. : Da.  Il sun pe Geoana.
I. N. : Si spune-i altfel lui Geoana, bai sunt pregatiti astia de pe la judetele Braila, Galati, Vaslui sa vina cu cateva mii de oameni in Bucuresti sa te intrebe unde sunt aia 15 milioane de lei pe hectar pe care i-ai promis in campanie. (. . . )
I. N. : Nu, dar trebuie vorbit cu Geoana.  Pica daca nu intra pana luni, s-a dus.
B. S. : Deci trebuie o Hotarare de Guvern care sa. . . da auzi.  Asta ce trebuie sa faca? Sa dea o Hotarare de Guvern cu ingrasamintele, nu?
I. N. : E facuta HG.  Si el o plimba de o luna si jumatate nenorocitul asta, deci are banii in buget. „

author avatar
Ciprian Purice
662 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger