AcasăNewsInteligența Artificială ne micșorează salariile/Raport devastator al BCE

Inteligența Artificială ne micșorează salariile/Raport devastator al BCE

Inteligența Artificială ne micșorează salariile/Raport devastator al BCEInteligența Artificială ne micșorează salariile/Raport devastator al BCE/ Sursa FOTO: flickr.com

Adoptarea rapidă a Inteligenţei Artificiale (AI) ar putea reduce salariile, arată un raport devastator al Băncii Centrale Europene (BCE). Astfel, după amenințarea privind locurile de muncă, IA dă atacul și la lefurile angajaților!

Companiile din IT, dar nu numai, au investit semnificativ în IA, considerată a fi viitorul.

Impactul IA asupra pieței muncii

Pornind de la această realitate, economiştii se străduie să înţeleagă impactul asupra pieţei muncii şi temerile opiniei publice privind viitorul locurilor de muncă.

În acelaşi timp, managerii din domeniu nu reuşesc să găsească angajaţi calificaţi, în pofida recesiunii care în mod normal atenuează presiunile de pe piaţa muncii

Studiul BCE, efectuat în 16 state europene, scoate la iveală faptul că procentul din forţa de muncă în sectoarele expuse la IA a crescut, locurile de muncă pentru care sunt necesare calificări joase şi medii fiind în mare parte neafectate.

În schimb, pare-se că au fost stimulate semnificativ slujbele pentru persoanele cu înaltă calificare, apreciază BCE.

De asemenea, BCE vorbește despre „impactul negativ neutru sau slab” asupra câştigurilor şi avertizează că acesta ar putea creşte.

„Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare. Tehnologiile IA continuă să fie dezvoltate şi implementate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra pieţei muncii şi a salariilor – şi prin urmare asupra creşterii şi egalităţii – încă nu a fost văzut” – BCE

Concluziile diferă de precedentele „valuri tehnologice”, când informatizarea a dus la scăderea „ponderii relative a angajaţilor cu calificări medii, având ca rezultat o polarizare”, mai arată raportul BCE.

author avatar
Mihail Ioan
339 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger