AcasăNewsIntelegerea secreta intre SUA si Arabia Saudita pentru mentinerea petrodolarului

Intelegerea secreta intre SUA si Arabia Saudita pentru mentinerea petrodolarului

John Kerry fusese instruit sa zica numai „yes, yes”, la conditiile sauditilor

In spatele conflictelor militare din Orientul Mijlociu se afla petrodolarul. Nicio bomba nu cade fara ca, in prealabil, sa se negocieze in secret aranjamente si permutari de petrol, cu gazele naturale „aferente”.

John Kerry fusese instruit sa zica numai „yes, yes”, la conditiile sauditilor

In septembrie, inainte ca SUA sa se decida sa formeze o coalitie impotriva astora de la Stat Islamic, mai bine cunoscuti ca ISIS, s-au batut multe drumuri intre SUA si Arabia Saudita.

Transporturi maxime, preturi minime

Expertii in politici financiare sustin de multa vreme ca strategia de schimbare a dolarului ca valuta preferentiala de pe piata mondiala va da roade cu adevarat cand Arabia Saudita nu va mai vinde petrol pe dolari. Iaca, mai e de asteptat, chiar daca Rusia inunda piata cu dolari pentru a-si sustine rubla. E nevoie de dolari en gros! Wall Street Journal a dezvaluit ca Arabia Saudita forteaza Europa sa cumpere, din noiembrie, petrol in cantitati industriale, cu regularitate. Ai, n-ai nevoie de „transporturi maxime”, la date prestabilite in contract, le iei, ca de-aia a ieftinit barilul. Iar contractele de anul viitor depind de „seriozitatea” cu care companiile europene respecta conditiile companiei saudite Aramco. „Arabia Saudita pierde la pret, dar castiga la volum pe piata europeana a petrolului”, dupa cum scrie Wall Street Journal. Si totodata isi apara cota de piata de pe piata asiatica, in crestere.

Sauditii vor capul lui Bashar al-Assad

Aceasta „tactica agresiva” a Arabiei Saudite, ce determina „un razboi al pretului pe baril”, face parte din intelegerea secreta dintre SUA si Arabia Saudita, menita sa mentina petrodolarul pe piata internationala.  Intelegerea s-a „parafat” la 11 septembrie (!), la Jeddah,  intre seful diplomatiei americane, John Kerry, si regele Abdullah. Obama il instruise pe Kerry sa zica doar „yes, yes”. „Pretul” fusese discutat luni de zile. Arabia Saudita cerea debarcarea regimului lui Bashar al-Assad. Emisarii americani au negociat cu sauditii modul in care Bashar ar putea fi dat jos, fara ca SUA sa cada, la propriu, pe interesele energetice ale Rusiei si Iranului. Din nefericire, s-a cazut la invoiala ca SUA sa antreneze luptatorii anti-Assad, sa fie mai eficienti. Ca n-o fi azi, ca n-o fi maine, Arabia Saudita asteapta capul lui Bashar si manevreaza piata internationala a petrolului.

 

author avatar
Adina Mutar
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger