AcasăNewsIntalnire istorica intre Printul Charles si Gerry Adams, presedintele Sinn Fein

Intalnire istorica intre Printul Charles si Gerry Adams, presedintele Sinn Fein

Charles si Sinn Fein vor sa ingroape definitiv securea razboiului

In premiera, marti, un membru al familiei regale britanice l-a intalnit in Irlanda pe liderul partidului republican nord irlandez.

Charles si Sinn Fein vor sa ingroape definitiv securea razboiului

Intalnirea dintre Printul Charles si presedintele Sinn Fein, Gerry Adams, la Galway (nord-estul Irlandei), a marcat o noua etapa in procesul de pace in Irlanda de Nord. Cei doi au schimbat cateva cuvinte in fata camerelor iar apoi printul i-a strans mana lui Adams, la inceputul unei vizite de doua zile in Irlanda, informeaza AFP. Charles si Gerry Adams au avut apoi o intrevedere cu usile inchise, la care a participat si premierul irlandez Martin McGuiness, fost comandant al Armatei Republicane Irlandeze, IRA. ”Intalnirea (…) constituie o noua etapa simbolica si concreta in procesul de  vindecare si reconciliere”, a declarat Adams, facand aluzie la acordul de pace din 1998, care a pus capat a decenii de conflict. Liderul Sinn Fein militeaza pentru reunificarea Irlandei prin mijloace dremocratice in locul armelor IRA din trecut. In egala masura, este prima data cand un membru Sinn Fein accepta sa fie in compania unui membru al familiei regale in Irlanda.

Important dispozitiv de securitate

Vizita lui Charles a fost insotita de masuri exceptionale de securitate, de teama protestelor si dupa ce politia irlandeza a anuntat, saptamana trecuta, arestarea mai multor persoane si descoperirea a doua bombe intr-un loc din apropierea traseului oficial. Vizita Printului Charles a avut si un caracter personal. Ieri, acesta i-a adus un omagiu Lordului Mountbatten, ucis intr-un atentat de catre IRA in 1979, la Mullaghmore, pe coasta de vest irlandeza. Acolo, Mountbatten, impreuna cu unul din fii sai si un adolescent irlandez, se aflau pe iahtul personal in care IRA plasase anterior 23 kg de explozibili. Este prima data cand un membru al familiei regale viziteaza locul in care a avut loc tragedia.  In 1979, Gerry Adams si Martin McGuiness faceau parte din IRA, potrivit unor marturii contestate insa de Adams.

 

author avatar
Tudor Borcea
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger