AcasăNewsInsurgentii din Donbas fabrica o bomba nucleara murdara

Insurgentii din Donbas fabrica o bomba nucleara murdara

O explozie conventionala in care sunt amestecate materiale radioactive e tot ce lipseste in estul Ucrainei

Cotidianul britanic Times a anuntat, citand Serviciul de securitate ucrainean, ca rebelii din Donbas sunt pe cale sa fabrice o bomba radiologica (asa numitele bombe nucleare murdare), cu ”concursul savantilor atomisti rusi”.

O explozie conventionala in care sunt amestecate materiale radioactive e tot ce lipseste in estul Ucrainei

Potrivit Times, Moscova neaga concursul la crearea acestei ”bombe”, ceea ce atesta ca Kremlinul nu mai are control asupra ”separatistilor prorusi”. Cotidianul il invita pe Vladimir Putin sa fie ”un conducator responsabil” si sa autorizeze OSCE sa inspecteze aceasta situatie. Pe de alta parte, scrie Times, in Ucraina acordurile de la Minsk sunt ”moarte si ingropate”, zilnic observatorii OSCE inregistrand noi violari ale acestora, relateaza Sputnik. Cotidianul a anuntat ca se afla in posesia unei copii a unui raport al Serviciului de securitate ucrainean (SBU), potrivit caruia insurgentii au evacuat ”deseuri radioactive stocate in Uzina chimica din Donetk” pentru a crea o ”bomba murdara”. Aceasta operatiune ”arata ca Moscova fie se pregateste sa agraveze conflictul in zona, fie a pierdut controlul asupra rebelilor”, estimeaza Times, si, daca Rusia utilizeaza acordurile de la Minsk pentru a masca pregatirea de noi lupte, este necesara revizuirea completa a relatiilor intre Est si Vest, in special innasprirea sanctiunilor impotriva Moscovei. Cum Rusia neaga categoric o implicare in transportul acestor materiale radioactive, Times deduce ca Moscova nu-i mai controleaza pe insurgenti iar ”aceasta imprevizibilitate constituie o amenintare asupra securitatii in Europa”.

NATO reduce misiunile aeriene in tarile baltice

NATO va reduce de la 16 la opt numarul avioanelor care asigura patrularile aeriene pe cerul tarilor baltice, care s-au intensificat dupa interventia rusa in Ucraina, a indicat, ieri, un purtator de cuvant al Aliantei. ”Incepand cu 1 septembrie, vom avea doar opt aparate care vor desfasura misiuni de supraveghere in aer”, a declarat lt.col. Jay Janzen pentru agentia Belga. Misiunile vor fi efectuate cu aparate JAS-39 Gripen, care opereaza de la baza aeriana Siauliai (Lituania) si Eurofighter, care vor decola de la baza Amari (Estonia).

author avatar
Tudor Borcea
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger