AcasăNewsInsularii greci, propusi la Premiul Nobel pentru pace

Insularii greci, propusi la Premiul Nobel pentru pace

Fotografia grecului Antonis Deligiorgios care a salvat singur 20 de persoane a facut inconjurul lumii

Locuitorii insulelor Lesbos, Kos, Leros, Chios, Samos si Rodos vor fi propusi pentru Nobel, urmare a ”abnegatiei” lor in salvarea emigrantilor ce au ajuns pe coastele Greciei.

Fotografia grecului Antonis Deligiorgios care a salvat singur 20 de persoane a facut inconjurul lumii

Locuitorii celor sase insule au primit majoritatea celor 900.000 de refugiati care au sosit in Europa pe mare. Insularii, multi dintre ei pescari, si-au abandonat lucrul pentru a-i salva pe emigranti din apele Mediteranei, arata The Guardian. Universitari din Copanhaga, Oxford, Harvard, Princeton si Cornell sunt pe cale de a elabora un proiect de sustinere pentru a promova candidatura acestora la Premiul Nobel pentru pace, o petitie publicata pe site-ul international de initiative sociale Avaaz fiind deja semnata de 295.000 de persoane, din cele 500.000 necesare, informeaza Sputnik. Potrivit Organizatiei internationale pentru migratii, peste 800.000 de emigranti au ajuns pe teritoriul UE prin Grecia si Turcia. Anul trecut, peste 3.700 de persoane si-au pierdut viata in accidente maritim.

Austria someaza Grecia sa-si consolideze mai bine frontierele

Grecia s-a aflat, ieri, din nou sub presiunea partenerilor europeni pentru a-si controla mai bine frontierele cu Turcia, principala poarta de intrare a emigrantilor in UE, in timpul unei reuniuni la Amsterdam consacrata crizei migratorii si terorismului, informeaza AFP. Somatia a venit din partea Austriei, care deja a amenintat Grecia cu ”excluderea provizorie” din spatiul Schengen. ”Este un mit ca frontiera greco-turca nu poate fi protejata, marina greaca are suficiente capacitati pentru a o securiza”, a estimat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner. Daca Grecia nu va actiona, ”frontiera exterioara a Europei se va deplasa catre Europa centrala”, a avertizat Leitner, la Amsterdam.

Trei miliarde de euro pentru Turcia

Aflata in vizita la Ankara, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a afirmat, ieri, ca cele trei miliarde de euro promise de Bruxelles Turciei pentru a-i mentine pe emigranti pe pamant turcesc vor fi disponibili intr-un ”termen rezonabil”, informeaza AFP. Mogherini a afirmat ca acesti bani ”nu vor ajunge pe mana guvernului turc” ci sunt destinati ”proiectelor pentru refugiati”. Ankara si Bruxelles au semnat in noiembrie un plan de actiune pentru acest ajutor european.

In Cardiff, nu ai bratara, nu mananci

Un subcontractant al ministerului de Interne britanic a fost criticat, ieri, pentru ca a impus solicitantilor de azil sa poarte o bratara colorata pentru a beneficia de ajutor alimentar gratuit. Dispozitivul a fost elaborat de firma Clearsprings care gestioneaza un centru de primire al azilantilor din Cardiff (Tara Galilor). ”Aceasta reaminteste de regimul nazist unde oamenii erau fortati sa poarte steaua lui David”, a declarat Hannah Wharf, responsabil al Consiliului galez pentru refugiati.

author avatar
Tudor Borcea
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger