AcasăNewsInstrumentul cui este Tolontan?

Instrumentul cui este Tolontan?

Deontologul din Baneasa

Catalin Tolontan este, poate, cel mai bun jurnalist de investigatii din Romania. Din nefericire, in cazul unor anumite subiecte, mana care intoarce cheita mecanismului propriu de ancheta nu ii apartine. Cel putin asa reiese din aburelile mai noi care suna mai degraba a intoxicatii decat a investigatii. Si, pana la urma, al cui esti, Tolo?

Deontologul din Baneasa

In tara asta prost facuta, dintotdeauna jurnalistii au avut nevoie de clesti pentru descarcerare, astfel incat sa smulga de la institutii-cheie informatii importante, si nu comunicate in doi peri.

Providentialul gazetar

Nu insa si Catalin Tolontan. De multa vreme, omul poseda informatii-bomba, evident exclusive, picate nu se stie de unde, de natura a electriza si a scoate din adormire institutiile anticoruptie, serviciile secrete, ba chiar si fosti presedinti. Cu rezultate diluate. Ca, deh, asta-i soarta telenovelei. Au trecut 26 de ani de cand presa romana s-a autointitulat ”libera”, desi nici pana astazi nu e clara treaba. Pentru ca mass-media lucreaza cu informatii, a caror posesie si difuzare au scop, tinta si impact, dincolo de ”informarea corecta a cetateanului”. In toata lumea este asa, din pacate sau din ne-pacate. Pe acest teren de nispuri miscatoare, au aparut ziaristi gen Catalin Tolontan, un ins ce a evitat sticla mai mereu, si pana mai curand, culmea, sticla colegilor de trust.

Informatii care duc la moarte

Oarecum sumbru, precum CTP, Tolontan lucreaza, via blogul personal. Lucreaza e putin spus. Pare, nici mai mult, nici mai putin, decat chezasul supravietuirii societatii romanesti. Omul de veghe, miezul, dincolo de care nici o porcarie nu poate trece nesanctionata. Jurnalistul care traverseaza nopti albe stiind ca, undeva, o mana invinsa de febra se-ascunde (strofa de-a lui Ducu Bertzi, Tolo, nu mai cauta prin spitale), iar ciocoii vor plati. Cine suge sangele poporului e spus. ”Bomba” Hexi Pharma ne arata ce mare laborant-chimist-fitilist a pierdut sistemul sanitar. Nici n-apuca sa cante cucosul, ca toata natiunea se ametise deja cu vinul botezat de Tolo: dezinfectanti diluati pana la apa chioara, pe care Dan Condrea le vindea prin spitale. Si da-i, si lupta, si lupta, si da-i! Genocidul pandea la orizont, doamna cu coasa pregatindu-se sa-si depaseasca planul la infectii intraspitalicesti. De murit, muri insa primul Dan Condrea. O neasteptata galeata de benzina, pleasca peste carbunii incinsi de Tolontan. N-are rost sa mai diluam pelteaua, cert e ca bomba lui Tolo n-a detonat bine. Pentru ca organele de ancheta si analizele de specialitate nu confirma ce se afla la capatul fitilului intins de Tolontan pe culoarele spitalelor. Si, draga Stolo, pardon, draga Tolo, chiar Basescu, da, ala cu care ajunsesei sa te identifici, cere ca persoanele care ti-au furnizat dumitale informatii in cazul Hexi Pharma sa-si modifice status-ul si sa iasa din anonimat.

Proba a demantelat conspiratia

Una peste alta, Tolo nu a reusit sa stabileasca o legatura directa intre produsele Hexi Pharma si mortalitatea intraspitaliceasca, post operatorie. Pai, daca toate biocidele erau agheazma si nu intruneau elementele necesare pentru dezinfectie, la ora asta mai trebuiau inca patru cimitire noi numai in Bucuresti. Iar cetateanul, de grija caruia investigatorul-duracell are mereu cearcane, a fost atras intr-o furtuna perfecta. Asa cum a fost atras intr-o alta, dar de foc, in cazul Colectiv. Medicii, ISU, personalul sanitar, au facut tot ce au putut sa salveze, dar Tolo a pus tunurile pe toti, tot de grija cetateanului, deschizand investigatii pe multiple fronturi.

Ponturi in halate albe

Monica Pop

Ca si in cazul Hexi Pharma, si aici mai multi medici i-au furnizat – ghici cui? – tot lui Tolontan, dosarele medicale a unor pacienti care ar fi murit in urma infectiilor intraspitalicesti. La vremea respectiva, medicii erau acuzati ca au refuzat sa le ofere adevarul familiilor, asa cum  si Tolontan spunea ca nu le va oferi autoritatilor. Ultimul ”prieten” pe care si l-a facut Tolontan in randurile halatelor albe este managerul spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, unul din cei mai respectati medici din Bucuresti, care l-a si acuzat pe acesta ca ”dovezile” sale in cazul Hexi Pharma sunt nefondate stiintific. Surprinzator, anchetatorul cu privire grava si tuns periuta nu a reactionat la recentele gogomanii Sky News si EurActiv, adica mizeria cu traficantii romani de arme si cu „nuclearele” aduse la Deveselu. Macar asa, de amorul artei, de dragul investigatiilor pe stil vechi, pe care zice ca le mana.

Cine l-a numit pe Tolo „gura de aur”?

Culmea pricopanului este altceva. Anume ca autoritatile par sa invie numai dupa ce team-ul Tolo screme o noua dezvaluire. Nu numai ca invie, dar parca impartialul investigator devine sef de haita, ca in emisiunea ”Cezar si cainii”. Orice dezvaluie Tolontan are efect anchetatoriu, antreneaza adevarate vanatori de vrajitoare. Odata ce calea e trasata de maestru, se impun parca anchete fara dubii, descinderi ca in ziua Z, breaking news, talkshow-uri in crucea noptii. Sarabanda dovezilor irefutabile, implicatiilor la nivel inalt, adevarul exclusiv, difuzat pentru binele poporului, se infiltreaza insidios, precum apa la inundatii, in casele oamenilor. Unii dintre ei, justificat, se intreaba asa: Bai nene, cine e asta, de i se acorda credit parca ar fi procurorul Republicii din Paris? De ce joaca numai servit? Cine-i sta-n ceafa? Cine-i sufla in spate? Cine-i face poteca? De unde atatea perechi de coaie? Cine transpira via blogul lui Tolo? De unde, pana unde, si pe ce baza, e el lansator de alerta, ca Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, alias WikiFas? Inca ceva. Tolo invoca si o veche regula gazetareasca. Urmarirea subiectului pana-n panzele albe. Teoretic, e corect. Numai ca astazi panzele nu mai sunt sus si, in general, deloc nu mai sunt albe. Pe ele isi proiecteaza Tolo dezvaluirile, ca sa auda si sa vada ale cui urechi si ai caror ochi?

Cine i-a luat locul lui Hexi?

Mai exista un aspect pe care mai nimeni nu-l baga in seama. Oare toata vrajeala mediatica cu Hexi Pharma la care, sa zicem, ca Tolo a pus botul fara investigatii suplimentare, nu cumva a plecat de la cei care ravneau la cota parte a Hexi din dezinfectantele ce intra azi in spitale? Atentie, aceasta cota nu era deloc mica, se ridica la aproximativ 25% din piata, ceea ce inseamna multe milioane de euro pe an. Poate, daca vom cauta bine, vom afla cate ceva despre firmele care au ocupat acest superbanos 25 %. O nisa de aur. N-ar fi exclus sa aflam si cine a fost comanditarul campaniei. Poate si SRI o sti ceva…

Da’ Cocos nu era de scarmanat?

Apropo de puterea mediatica a cuvantului lui Tolo, fie el „acoperit” sau nu, va mai povestim una foarte buna. Cu ceva timp inainte de a exploda scandalul Hexi, National a scris despre afacerile lui Dorin Cocos in aceeasi  zona, aceea a biocidelor. Si nu s-a intamplat nimic.  Intre timp, curajosul Cocos a inceput sa toarne medici la DNA, ca sa-si reduca pedeapsa. Un exemplu ar fi doctorii Dan Straja si Bogdan Paltineanu, turnati pentru niste achizitii deloc curate de diverse produse farmaceutice, chiar de la firmele lui Cocos… Revenind, in cazul articolului nostru, nu s-a sezisat vreun procuror, n-a tipat niciun fost militian ajuns gheneral. Silentio stampa. Cand fu vorba de Condrea, fiul tatalui sau, tornada s-a starnit peste noapte si afacerile cu spitalele au fost numai bune de anchetat. Sa intelegem ca numai unii au voie la biocide, iar altii nu?

author avatar
Andrei Coman
2.475 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger