AcasăNewsInstabilitatea politica slabeste leul si alunga investitorii

Instabilitatea politica slabeste leul si alunga investitorii

Steven Van Groningen cere guvernantilor sa-si respecte promisiunile

Oamenii de afaceri straini acuza autoritatile romane de lipsa de predictibilitate, iar analistii sustin ca instabilitatea politica a depreciat leul, a scumpit creditele si a pus pe fuga investitorii.

Steven Van Groningen cere guvernantilor sa-si respecte promisiunile

Conform analistilor de la Bloomberg, unul dintre efectele dure ale instabilitatii politice l-a reprezentat deprecierea monedei nationale, in august 2012, la un nivel istoric de 4,65 de lei/euro. Un alt rezultat al lipsei de predictibilitate in plan economic, din cauza balbelor in plan politic, il reprezinta nivelul investitiilor straine, care, in primele noua luni ale anului in curs, au inregistrat putin peste un miliard de euro. Spre comparatie, in 2008, cand – vorba premierului de atunci, Calin Popescu Tariceanu – economia „duduia”, investitiile straine se ridicau la peste 9,5 miliarde de euro. Reprezentantii firmelor straine din Romania si din UE sustin ca instabilitatea politica din ultimii ani, in general, si cea din acest an, in mod special, i-au pus pe fuga pe investitorii straini.

Pro si contra

Unii dintre oamenii de afaceri merg pana intr-acolo incat sustin ca o eventuala castigare a alegerilor parlamentare de catre actuala putere i-ar readuce pe investitori in Romania. Altii atrag insa atentia asupra factorilor negativi. „Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenteaza negativ mediul de afaceri”, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania si al Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen. El a avertizat ca guvernantii trebuie sa-si indeplineasca promisiunile fata de mediul de afaceri (in special stabilitate legislativa), altfel economia va continua sa scada.

author avatar
Arpad Dobre
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger