AcasăNewsInspectorii ANPC s-au luat cu mâinile de cap! Ce au găsit când...

Inspectorii ANPC s-au luat cu mâinile de cap! Ce au găsit când au controlat mai multe locații ale unui cunoscut lanț de fast-food din Capitală: muște și gândaci, „strat de praf grosier”

sursa foto: stiripesurse.ro

Comisarii de la Protecția Consumatorului (ANPC) au descins la mai multe locații ale lanțului de fast-food „Socului Kebab”, din București. Aceștia au dat amenzi de 33.000 de lei și au oprit temporar 4 puncte de lucru, până la remedierea deficiențelor identificate.

„Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor Sector (CPCS) 1 și 2 din București au desfășurat, pe 04.09.2024, o serie de acțiuni de control operativ la unitățile de alimentație publică de tip fast-food, din lanțul ”Socului Kebab”, administrate de operatorul economic Optim Prosper Serv SRL, situate în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei”, a anunțat joi, 5 septembrie, ANPC, într-un comunicat.

Ce sancțiuni s-au aplicat

Reprezentanții ANPC au făcut publice și sancțiunile dispuse de către echipele de control, în urma problemelor ce au fost constatate în timpul verificărilor.

Astfel, conform sursei citate, în urma neregulilor constatate, echipele de control au aplicat următoarele sancțiuni:

– amenzi contravenționale în valoare de 33.000 lei

– 1 avertisment

– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme

– oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru toate cele 4 locații verificate

– propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru 2 dintre locații.

Șeful ANPC: „Avem toleranță zero în fața unor asemenea situații”

Șeful interimar al ANPC a avut o reacție tranșantă în această chestiune. „Avem toleranță zero în fața unor asemenea situații care sunt un real pericol pentru sănătatea sau chiar viața consumatorilor.

Este de neimaginat ca, în continuare, unii operatori economici sfideze, pur și simplu, prevederile legii” – susține Sebastian Hotca, președintele interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Ce nereguli s-au găsit la controale

În comunicatul ANPC se listează și neregulile pe care le-au constatat inspectorii care au făcut aceste controale. Ar fi fost găsite insecte vii – muște și gândaci vii, dar și condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare și în zona meselor de servire – și anume „depuneri consistente, vizibile de grăsime și praf”. Mai mult, inspectorii au constatat că s-ar fi folosit – ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă.

Conform comunicatului ANPC, „abaterile de la legislația în vigoare, în domeniu, identificate au fost:

– condiții igienico-sanitare improprii în blocul alimentar: praf și grăsime în strat consistent la corpurile de gătit, la nivelul tubulaturii amplasate deasupra hotelor și a corpurilor de gătit, paviment depreciat

– utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, cu grad de uzură avansat și strat de grăsime arsă

– nerespectarea regimului de temperatură recomandat de către producător

– prezenta insectelor vii (muște și gândaci) în unitate

– folosirea unor materii prime fără elemente de identificare

– condiții igienico-sanitare improprii în spațiul de depozitare și în zona meselor de servire: depuneri consistente, vizibile de grăsime și praf

– utilizarea unor recipiente de depozitare cu etichete multiple aplicate

– folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu strat de praf grosier, și deteriorate

– nerespectarea vecinătăților în spatiile frigorifice

– lipsa menționării gramajelor, ingredientelor și a valorii nutriționale a acestora, în lista meniu

– păstrarea neconformă a elementelor preparatelor (carnea fiartă separat față de ciorbă, paste fierte în prealabil preparării și comercializării)

– schimbarea stării termice a produselor prin congelare lentă

– lipsa plaselor anti-insecte la ferestre

– folosirea unor recipiente de colectare reziduală fără protecție sanitară.”