AcasăNewsInspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de...

Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență

sursa foto: Facebook/Direcția Națională Anticorupție

Un inspector superior din cadrul ANAF a fost reținut de către procurorii DNA, pentru trafic de influență, fiind acuzat că ar fi primit în mai multe rânduri bani de la o femeie, pentru a proteja firme pe care aceasta le administrează de diverse controale ale Fiscului.

În același dosar a fost reținută și femeia care i-ar fi dat bani inspectorului.

Cele două rețineri vin după ce DNA-ul a efectuat, joi, 22 mai, percheziții în opt locații din București, Ilfov și Giurgiu, într-un dosar ce are legătură cu firme de ridesharing.

DNA a anunțat vineri, într-un comunicat, că procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 mai 2025, în cazul lui Dimitriu Andrei-Petru, inspector superior în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (D.G.A.F.) – Direcția Control Antifraudă 1 din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, acuzat de „două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una săvârșită în formă continuată”, precum și a „N.M.V., persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată”.

Conform DNA, în perioada martie-mai 2025, inspectorul superior Dimitriu ar fi pretins și ar fi primit diferite sume de bani de la inculpata N.M.V., atât direct, cât și indirect, prin intermediul unei persoane, în schimbul exercitării influenței pe care ar fi lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), pentru a-i determina pe aceștia să sisteze unele controale derulate la societățile pe care le administrează aceasta din urmă, ori să aplice sancțiuni mai blânde, respectiv să amâne sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la cele constatate în urma acestor controale.

Inspectorul ar fi fost prins în flagrant, în parcarea unui restaurant

DNA mai anunță că „la data de 22 mai 2025, în timp ce se afla în parcarea unui restaurant din Sectorul 1, inculpatul Dimitriu Andrei Petru a primit printr-un intermediar suma de 3.000 de euro pretinsă anterior, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului fiind găsită suma respectivă de bani”.

Cei doi inculpați reținuți vor fi prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă – a mai anunțat DNA.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul DNA din 23 mai:

„În continuarea comunicatului nr. 346/VIII/3 din 22 mai 2025, vă aducem la cunoștință faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 mai 2025, față de inculpații:

DIMITRIU ANDREI-PETRU, inspector superior în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (D.G.A.F.) – Direcția Control Antifraudă 1 din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una săvârșită în formă continuată;

N.M.V., persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-mai 2025, la intervale de timp diferite, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Dimitriu Andrei-Petru, în calitatea menționată anterior, ar fi pretins și ar fi primit diferite sume de bani de la inculpata N.M.V., atât direct, cât și indirect, prin intermediul unei persoane, în schimbul exercitării influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (D.G.A.F.), pentru a-i determina pe aceștia să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu ori să întârzie îndeplinirea acestora, și anume, să sisteze unele controale derulate la societățile pe care le administrează aceasta din urmă, ori să aplice sancțiuni mai blânde, respectiv să amâne sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la cele constatate în urma acestor controale.

În concret, în perioada martie – aprilie 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru ar fi pretins de la inculpata N.M.V., atât direct, cât și prin intermediul unei persoane, suma de 6.000 de euro și ar fi primit de la aceasta, în aceeași modalitate, suma totală de 7.500 de euro, în schimbul traficării influenței pe care acesta ar fi promis că o va face la funcționari din cadrul D.G.A.F., pentru ca actele de constatare rezultate în urma controlului finalizat la una dintre firmele inculpatei să nu fie trimise la organele de urmărire penală în vederea sesizării pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

În acest context, în perioada martie – aprilie 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru ar fi pretins de la inculpata N.M.V., printr-un intermediar, o sumă de bani cuprinsă între 15.000 și 20.000 de euro, în schimbul intervențiilor (traficării influenței) pe care acesta ar fi pretins că le-a făcut și ar fi promis că le va face la funcționari din cadrul D.G.A.F., pentru rezolvarea favorabilă a controlului în derulare la cea de-a doua societate administrată de aceasta, respectiv să fie aplicate sancțiuni mai blânde și să nu fie trimise actele de control la organele de urmărire penală în vederea sesizării pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, ori trimiterea actelor de control să fie amânată.

În continuare, la data de 08 mai 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru ar fi pretins pentru sine și pentru altul (respectiv un șef din cadrul D.G.A.F.) de la inculpata N.M.V., suma de 2.000 euro pe lună, timp de un an (respectiv 24.000 de euro), în schimbul intervențiilor pe care acesta ar fi promis că le va face la funcționari din cadrul D.G.A.F., pentru rezolvarea favorabilă a unui control iminent ce s-ar efectua la cea de-a treia societate administrată de aceasta, precum și pentru ca timp de un an, societățile pe care le deține inculpata, să nu fie controlate de către funcționari din cadrul D.G.A.F. cu atribuții în acest sens.

La data de 19 mai 2025, inculpatul Dimitriu Andrei Petru, în calitatea menționată anterior, ar fi pretins printr-un intermediar suma de 3.000 de euro, pentru sine și pentru un alt funcționar D.G.A.F., de la un administrator al unei societăți comerciale, în schimbul exercitării influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra colegilor săi, inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, pentru a desigila un depozit utilizat de această societate, ce fusese sigilat de către colegii săi la data de 13 mai 2025, în urma unui control efectuat la societatea respectivă.

Astfel, la data de 22 mai 2025, în timp ce se afla în parcarea unui restaurant din Sectorul 1, inculpatul Dimitriu Andrei Petru a primit printr-un intermediar suma de 3.000 de euro pretinsă anterior, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului fiind găsită suma respectivă de bani.
Celor doi inculpați li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală.

Cei doi inculpați vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă Tribunalului București.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Percheziții DNA, joi, în opt locații din București și județele Ilfov și Giurgiu

Joi, 22 mai, DNA transmisese, într-un comunicat, că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală „ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor fapte de trafic de influență și cumpărare de influență, în perioada martie-mai 2025, de către funcționari publici cu atribuții de control din cadrul ANAF, respectiv persoane fizice și persoane juridice care operează în transportul alternativ prin intermediul aplicațiilor de ridesharing.

Faptele de corupție investigate sunt presupus a fi comise pentru protejarea și favorizarea unor persoane fizice și juridice care eludează plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor datorate bugetului statului, cu impact negativ asupra serviciilor publice și, astfel, erodarea încrederii în stat, în instituții și în administrația publică”.

Și că în cursul zilei de 22 mai se fac efectuate percheziții domiciliare în opt locații situate pe raza municipiului București și județelor Ilfov și Giurgiu, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

Prima reacție a ANAF, după ce s-a aflat de percheziții

S-a aflat că una dintre percheziții s-a făcut la sediul ANAF. De altfel, de la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală s-au făcut și câteva scurte precizări, în acest context.

„În legătură cu informaţiile apărute în mass-media despre percheziţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la sediul ANAF, facem următoarele precizări:

Prin politica de toleranţă zero faţă de corupţie, conducerea ANAF susţine necondiţionat demersurile organelor de urmărire penală şi asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii şi combaterii acestui flagel.

Reafirmăm hotărârea ANAF de a menţine un grad ridicat de încredere şi de a respecta standardele de integritate şi corectitudine asumate, promovând totodată profesionalismul și etica în toate activitățile sale” – s-a menționat într-un comunicat făcut public în 22 mai.

author avatar
Andrei Coman
125 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger