AcasăNewsINSP: Cu sau fără mască, asimptomaticul transmite virusul

INSP: Cu sau fără mască, asimptomaticul transmite virusul

Masca nu are efect la contactul cu asimptomaticii

Institutul Național de Sănătate Publică a postat pe site-ul instituției un grafic al riscului transmiterii SARS-COV-2 de la persoane pozitive asimptomatice, care pune sub semnul întrebării utilitatea măștilor. Și asta pentru că, potrivit datelor oficiale, un asimptomatic poate transmite virusul și cu mască și fără mască.

Procedurile de testare sunt extrem de agresive

Pe măsură ce studiile cercetătorilor de prestigiu din lume se finalizează, autoritățile române își revizuiesc recomandările și teoriile referitoare la răspândirea noului coronavirus. Astfel, Institutul Național de Sănătate Publică a publicat informațiile de ultimă oră privind riscul de transmitere a Covid de către persoanele asimptomatice. Potrivit acestora, în condițiile în care toată lumea poartă mască, un asimptomatic prezintă risc mediu de infectare a celorlalți la un contact de scurtă durată într-un spațiu care nu este aglomerat dacă strigă sau cântă într-o încăpere care  nu are o aerisire adecvată în interior.

Risc mediu de infectare, cu mască cu tot, îl are și în aer liber, cu aerisire adecvată, sau în interior, cu aerisire adecvată, dacă asimptomaticul strigă sau cântă pentru scurtă durată, iar spațiul este aglomerat. Riscul ridicat de infectare apare atunci când asimptomaticul cu mască strigă sau cântă în interiorul unei încăperi aglomerate care nu este aerisită adecvat, în contactul de scurtă durată.

La contactul de lungă durată, cu mască, riscul ridicat este atunci când asimptomaticul poartă mască, nu scoate niciun sunet, vorbește ori strigă sau cântă, dar se află într-un spațiu aglomerat cu aerisire inadecvată. La contactul de lungă durată, riscul de a-i infecta pe ceilalți este foarte ridicat dacă asimptomaticul cu mască începe să strige sau să cânte în spații neaglomerate, dar aerisite necorespunzător, și în spații aglomerate, cu sau fără aerisire adecvată. Contactul fără mască de scurtă durată a asimptomaticului este la fel de riscant ca cel cu mască, dar de lungă durată. La contactul de lungă durată cu asimptomaticul fără mască riscul este scăzut doar în aer liber în spații neaglomerate, dacă acesta nu scoate niciun sunet, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Protecția în centrele de asistență socială nu funcționează

În căminele pentru adulți și copii cu handicap și cele pentru bătrâni măsurile de protecție au fost la niveluri aproape paranoice. Fiind conștienți de riscurile de transmitere în astfel de centre comunitare, angajații direcțiilor de asistență și protecție socială poartă permanent măștile de protecție și se dezinfectează aproape la fiecare minut. Cu toate acestea, cel mai mare număr de cazuri Covid se înregistrează în aceste locuri. În săptămâna 14-27 septembrie, aproape o mie de cazuri au fost confirmate în centrele rezidențiale pentru copii și vârstinici, pe următorul loc situându-se, la mare distanță, unitățile medico-sanitare, cu circa 400 de cazuri confirmate.

”Avem materiale de protecție, dezinfectanți, mănuși, măști, dar tot apar cazuri. Nu ne dăm seama ce se întâmplă. La noi, obligatoriu, în centre, toți salariații de când intră până ies din tură poartă mască de protecție, se dezinfectează, că ne-am și săturat de atâta dezinfectant. Luăm toate măsurile posibile și imposibile ca să nu apară noul coronavirus. Chiar nu avem o explicație, nu știm care este teoria adevărată, care este falsă, cum ar trebui să ne protejăm mai bine, să nu mai avem astfel de situații. Cert este că este greu de controlat, cu toate măsurile luate”, ne-a declarat Marian Matei, președintele Sindicatului Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Leziuni de la prea multe teste

Angajații centrelor rezidențiale se plâng de faptul că nu mai suportă testările Covid, care sunt foarte agresive și le-au provocat, deja, leziuni nazale. ”La noi testările se fac și foarte des, la două săptămâni și se testează și personalul și beneficiarii centrelor. Din martie și până acum, să faci din două în două săptămâni testare este cumplit. În momentul când îți introduce bețigașul acela îți dau lacrimile, pur și simplu, este groaznic, unii deja au leziuni nazale din cauza testărilor repetate. Noi, ca sindicat, am avut solicitări de la oamenii din centre să se reducă această frecvență de testare. Văzând însă că lucrurile evoluează într-un sens negativ ne-am oprit din demersurile către INSP.

Dar oamenii suportă din ce în ce mai greu. Mai este și presiunea asta a așteptării rezultatului, la două săptămâni ei stau câteva zile cu inima strânsă dacă au sau nu au.  Este o presiune fantastică. Lucrez de 20 de ani în sistemul ăsta și, credeți-mă, oamenii sunt la pământ, cu atâtea măsuri pe care trebuie să le ia, atât a lor, cât, mai ales, a beneficiarilor. Iar pentru beneficiari este și mai greu pentru că au restricții în a ieși în oraș, în parcuri și deja sunt și ei, copiii, agitați”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Marian Matei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.297 afisari

4 COMENTARII

  1. Fi-v-ar covidu al dracului! Ați luat-o razna cu toții, de la medicii și specialiștii poolii la presa de kăkat care le ține isonul. Niște vânduți, și unii și alții. Ce decerebrați, ce posedați! Vă trebuie exorcizare, băi, demenților! Criminalilor! Huooooo!

  2. au descoperit astia de la facere ca un virus trece si prin arahatul de masca impus la ordin !!!!!!!!pai ala e liber ba si e viral ca deaiai se cgiama virus!!!!

  3. Asimptomaticul sa fie internat la Dachau.Cum? S-a desfiintat?Au ramas spitalele din Romanica.Tot un drac.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger