AcasăNewsInsolventa Rompetrol, respinsa

Insolventa Rompetrol, respinsa

Kazahii de la Rompetrol pot ataca decizia de ieri a Tribunalului Bucuresti

Cererea de intrare in insolventa depusa de Rompetrol SA, un business de 14 milioane de dolari detinut de KazMunayGaz, a fost respinsa de Tribunalul Capitalei. Rompetrol si-a cautat, astfel, salvarea dupa ce a fost obligata sa plateasca statului 58 de milioane de dolari.

Kazahii de la Rompetrol pot ataca decizia de ieri a Tribunalului Bucuresti

Suma pe care kazahii de la KazMunayGaz trebuie sa o plateasca reprezinta de fapt “creanta Libia” (o datorie pe care statul roman trebuia sa o incaseze din Libia), o poveste veche de 20 de ani, ale carei ite duc spre omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat anul trecut intr-un spital londonez. Conform anchetatorilor, in loc sa ajunga la bugetul de stat, “creanta Libia” a poposit in conturile lui Patriciu
KazMunayGas, datoare vanduta pe mana lui Patriciu

„La sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 05.01.2001. Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999 – 2001, cu mult inainte de anul 2007, cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol SA. Dupa pronuntarea deciziei respective, societatea si-a aratat toata deschiderea in cursul procedurilor legale demarate de autoritatile fiscale pentru identificarea si evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale”, conform unui comunicat de presa al companiei. Si acestia nu sunt singurii bani pe care KazMunayGas este obligata sa-i plateasca din cauza lui Dinu Patriciu statului roman. Se adauga la alte 688 milioane dolari pe care Rom­petrol, prin Rom­petrol Rafinare, le avea de returnat. In ianuarie 2014, Guvernul a aprobat memorandumul in baza caruia KazMunayGaz va plati 200 milioane de dolari din datoria istorica de 688 milioane de dolari, in schimbul unei participatii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.

 

author avatar
Andrei Coman
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger