AcasăNewsINS confirmă: 3 luni de angajări masive în administrația publică

INS confirmă: 3 luni de angajări masive în administrația publică

Angajările la stat au crescut de la începutul anului

În primul trimestru al acestui an, domeniul în care s-au înregistrat cele mai multe locuri de muncă vacante a fost cel al administrației publice, arată Institutul Național de Statistică. Sectorul, alături de cel al activităților în servicii au fost singurele care au înregistrat creșteri la anunțurile de angajări, în timp ce toate celelalte domenii au înregistrat scăderi semnificative.

Potrivit Institutului Național de Statistică, singurele domenii în care s-au făcut angajări în primele trei luni ale acestui an au fost administrația publică și activitățile de servicii, cu o creștere a locurilor de muncă vacante de 1,99%, respectiv, 1,97%. Totodată, în primul trimestru din 2020, sectorul bugetar a însumat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, câte 5,5 mii  locuri vacante s-au regăsit atât în administraţia publică, cât şi în sănătate şi asistenţă socială,  iar 1,0 mii locuri vacante, în învăţământ, se arată într-un comunicat al INS. De remarcat faptul că, per total, locurile de muncă vacante au fost în scădere față de trimestrul anterior cu 5,5 mii locuri. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,34 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 16,4 mii.  Cea mai  semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-0,82puncte  procentuale), iar în ceea ce  priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cea mai importantă scădere s-a observat în industria  prelucrătoare (-6,0 mii locuri  vacante). De  asemenea, o altă scădere relativ semnificativă, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante, s-a  regăsit în transport şi depozitare (-0,67 puncte  procentuale, respectiv -1,8 mii locuri vacante). De la jumătatea lui martie până în prezent, numărul angajărilor în sectorul bugetar a crescut exploziv, după ce președintele Iohannis a anunțat că a dispus ca în structurile MAI, sanitare și asistență socială să se poată face angajări fără niciun fel de concurs. Angajări la stat se fac și în alte domenii, în această lună fiind anunțate posturi vacante la Ministerul Tineretului și Sportului – patru directori, la Centrul Național de Dezvoltare a învățământului Profesional și Tehnic, din subordinea Ministerului Educației, precum și la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, din subordinea Ministerului Sănătății.

Televiziunile, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri

Potrivit datelor statistice ale INS, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna martie 2020, comparativ cu luna precedentă, în  termeni  nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 3,8%, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe(+14,0%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+6,6%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+5,0%), activităţile de comunicaţii (+2,3%) și din activităţile de transporturi  (+1,5%).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
732 afisari

2 COMENTARII

  1. SINGURA SOLUTIE PENTRU SALVAREA ROMANIEI ESTE CEA APLICATA IN ANII ’90 DE CATRE COREEA DE SUD. Aceasta tara a trecut prin aceleasi dezastre prin care trece ROMANIA de 30 de ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger