Într-o lume ideală, conturile online ar fi protejate. Numele de utilizator și parola alese au rol de a securiza informații private care trebuie să țină la distanță hackerii. În practică, însă, majoritatea conturilor nu sunt atât de sigure. „Dă click aici”, un mesaj pe care-l vedem apărut de multe ori pe ecranele dispozitivelor. Dă click, da, și lumea ta nu va mai fi aceeași!
Specialiștii IT spun că, dincolo de infractorii cibernetici, cei mai răi dușmani ai noștri suntem chiar noi înșine. Păi, gândiți-vă ultima dată când v-ați „logat” pe o aplicație sau un serviciu anume. Ați făcut clic pe opțiunea „Înregistrați-vă cu Facebook sau Google”? Aproape sigur. Ei bine, da, știu că acesta este un mod de a economisi timp, dar „Înregistrați-vă cu Facebook sau Google” aduce cu el și un dezavantaj imens.
Pericolul schimbului de date personale
Airbnb, Spotify sau Tinder sunt doar câteva aplicații care oferă posibilitatea autentificării în contul personal printr-o sincronizare cu Facebook sau Google. Toate bune și frumoase, însă conectarea printr-o rețea de socializare și/ sau email vine la pachet cu un risc major – toate datele conținute ajung vulnerabile, în mâinile unor operatori necunoscuți. Oare e nevoie să ne amintim modelul de „business” dezvoltat de Facebook, care presupune vânzarea datelor cu caracter privat cui dă mai mulți bani? Nu cred că a uitat cineva scandalul în care a fost implicat Zuckerberg. Și, atunci, ce garanții avem că astfel de personaje nu fac afaceri în continuare pe spatele nostru?
În mod cert că asta se întâmplă. Vă dau un singur exemplu. Utilizatorii Spotifty sunt „bombardați” cu reclame personalizate, bazate pe profilul de navigare al utilizatorului și pe istoricul său de căutări. De unde știe Spotify ce pagini de Facebook sau Google accesați?! Să vă mai zic și că unele platforme includ scripturi de urmărire care păstrează dovezi ale activității dvs. pe site-urile web la care vă conectați? Te-ai simți confortabil știind că Facebook a aflat care sunt gusturile tale pe Tinder? Probabil că nu.
Însă și mai grav decât practicile dubioase de partajare a datelor personal este securitatea cibernetică vulnerabilă atunci când ne înregistrăm pe o anumită platformă sincronizându-ne cu alte conturi. Informațiile vitale pot ajunge la un hacker cu un simplu click. De exemplu, un simplu site de comerț electronic, care permite autentificarea prin sincronizare cu contul gmail, se poate transforma într-un atac cibernetic devastator. Pe Dark Web, datele personale ale „naivilor” se vând pe bani grei!
Nu există nicio modalitate sigură de a vă autentifica la un serviciu, dar ceea ce puteți face este să creați parole mai puternice care să vă protejeze împotriva hackerilor. Și, înainte de asta, protejați-vă dvs. confidențialitatea prin logare directă, nu cu sincronizare de conturi!