Apar imagini incredibile cu ceea ce pare a fi o adevărată „caracatiță” infracțională în Portul Constanța. O rețea care ar fi luat șpăgi uriașe, pentru a favoriza unele companii.
Mai nou, au apărut înregistrări video în dosarul șpăgilor date în Portul Constanța. Sunt imagini surprinse cu camera ascunsă de către investigatorii sub acoperire.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a reușit să demonteze una dintre cele mai mari filiere ale șpăgilor de milioane de euro, iar „scena” a fost Portul Constanța, scrie gandul.ro.
Atât oameni de afaceri, vameși, cât și politicieni au fost „prinși” în acest scenariu, iar investigatorii sub acoperire au furnizat informații în urma cărora au ieșit la iveală detalii de-a dreptul incredibile.
E vorba despre o operațiune spectaculoasă menită să destructureze această „caracatiță infracțională”.
Documentele intrate în posesia Gândul arată că anchetatorii au reuşit să documenteze faptele de corupție după ce au reușit să se infiltreze în mijlocul rețelei infracționale care a pus stăpânire pe Portul Constanţa.
În vara anului trecut, și anume în data de 19 august 2024, unul dintre investigatorii sub acoperire ai DNA a fost abordat de Vasile Costea, patronul firmei ABC VAL.
„A rupt bilețelul și mi-a spus că are banii acasă”
Acesta i-a spus că are acasă la el suma de 30.000 lei primită de la „un prieten care nu voia să rămână dator”, potrivit sursei citate.
„În jurul orei 08:30 mă aflam în birou cu Viorel Cristea, iar acesta mi-a arătat o bucată de hârtie pe care scria «30 mii”» și mi-a spus că s-a întâlnit cu un prieten care nu voia să rămână dator.
Mi-a sugerat că suma respectivă de bani i-a fost deja remisă și se află în posesia lui, după care a rupt bilețelul și mi-a spus că are banii acasă și m-a invitat să ne vedem după-amiaza. (…)
În după-amiaza aceleiași zile, i-am trimis mesaj spunându-i că sunt disponibil și Viorel Cristea mi-a trimis locația unde să mă deplasez.
„Mi-a spus că putem discuta liber, deoarece în acel loc nu suntem înregistrați”
M-am deplasat la adresă și am ajuns în jurul orei 18:40. Am intrat și Viorel Cristea m-a condus într-o încăpere tip verandă, care era o anexă a unei case. Acesta mi-a spus că putem discuta liber, deoarece în acel loc nu suntem înregistrați.
În continuare, a spus că Vasilică, adică Vasile Costea, ar vrea să ne întâlnim din nou pentru a discuta despre contractul nou de 200 milioane lei pe care ar vrea să îl încheie cu administrația portului.
Viorel Cristea mi-a mai spus că trebuie discutate detaliile legate de organizare și de participanții la licitație cu Mihai Teodorescu (n.red. – director general al CN APM Constanța), pentru a ne asigura că urmează a fi desemnat câștigător Costea Vasile”, a dezvăluit anchetatorul sub acoperire, potrivit informațiilor obținute de publicația citată.
Zeci de percheziții făcute luni
După perchezițiile făcute luni, 24 februarie, în Portul Constanța, dar și în alte locații, au urmat audieri, iar 16 persoane au fost reținute – DETALII AICI.
Procurorii DNA au făcut, luni, 41 de percheziții în Portul Constanța, dar și în locații din Dâmbovița, Brașov și București, într-un dosar de corupție, în care ar fi implicați funcționari și oameni de afaceri.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2024 – 2025, de către funcționari publici și oameni de afaceri a unor infracțiuni de luare și dare de mită în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.
În cursul zilei de 24 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale”, a informat luni DNA, într-un comunicat.
Potrivit unor surse judiciare, în dosar sunt vizați, printre alții, șefi și funcționari din cadrul Portului Constanța, iar valoarea mitei s-ar ridica la peste 6 milioane de euro.
Sursa imagini: Youtube/Realitatea PLUS
Mă tem că-i doar spectacol. Pentru ce sau pentru cine, vom vedea.
Dar ce a patit DNA-ul de s-a pus pe treaba? Si chiar are de gand sa mearga pana la capat, sau se va fasai curand?