AcasăNewsInregistrare urmata de o plangere penala/ Lazar: E fara precedent!/ CSM "sa...

Inregistrare urmata de o plangere penala/ Lazar: E fara precedent!/ CSM „sa se sesizeze de indata”

Judecătorii din CSM au dat peste cap planurile colegilor procurori de decapitare a Inspecției Judiciare

Inregistrarea aparuta in presa – cu discutia atribuita Mihaelei Focica, inspector in cadrul Inspectiei Judiciare, si lui Gheorghe Stan, seful adjunct al IJ, in care aceasta s-ar fi plans de presiuni in privinta controlului facut de IJ la DNA – e urmata de reactii.

In primul rand, s-a aflat – chiar de la procurorul general Lazar  – ca in cazul de fata s-a inregistrat un dosar penal, la Parchetul General, dupa ce Focica a depus o plangere penala.

Totodata, Lazar admite ca se poate vorbi despre o situatie fara precedent – ca inspectorii IJ sa se inregistreze intre ei. „Am putea spune ca este, din pacate, un impas al Inspectiei Judiciare, care se afla intr-o situatie fara precedent si care trebuie analizata de catre CSM, urmand sa se aprecieze care ar fi masurile manageriale cele mai potrivite de iesire din acest impas. Este fara precedent ca inspectorii judiciari sa se inregistreze intre ei„, a punctat Lazar, la sosirea la sedinta CSM.

Tot ca reactie la aparitia inregistrarii, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) au adresat, joi, o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) “sa se sesizeze de indata in vederea apararii independentei intregului sistem judiciar fata de pretinsele presiuni pe care procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi le-ar fi facut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnata sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”. “Daca faptele mentionate in acea inregistrare se confirma, acestea reprezinta incalcari extrem de grave ale independentei justitiei, prin imixtiuni si presiuni ale procurorului-sef DNA Laura Codruta Kovesi in activitatea Inspectiei Judiciare, prin care se incalca nu doar independenta acestui procuror inspector, dar si independenta sistemului judiciar in ansamblul sau”, se mai noteaza, printre altele, in scrisoarea adresata CSM-ului de UNJR si AMR.

author avatar
Andrei Coman
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger