AcasăNewsInoxidabilii presedinti ai omenirii

Inoxidabilii presedinti ai omenirii

In momentul in care un barbat la nici 40 de ani a devenit presedintele Frantei, alti potentati, esential din Africa, bat recorduri de longevitate la putere si se agata de scaunele lor aurite.

Robert Mugabe, 29 de ani in fruntea Zimbabwe

La 93 de ani, Mugabe este cel mai batran presedinte in exercitiu din lume. Ales in 1987, s-a eternizat la putere. Cum de altfel a si declarat. ”Chiar si mort, poporul il va alege”, a completat sotia sa, Grace, referindu-se la alegerile prezidentiale de anul viitor. Deseori este vazut motaind la diverse reuniuni de stat. Explicatia oficiala? ”Robert Mugabe nu doarme, doar isi protejeaza ochii de lumina uneori prea puternica”. Mugabe este poate cel mai bun exemplu al tragediei Africii, une deseori statele sunt proprietatea conducatorilor lor. Zimbabwe este una din cele mai sarace tari din lume.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo,  37 de ani presedintele Guineei Ecuatoriale

In 1979, Obiang a acces la putere in urma unei lovituri de stat impotriva regimului condus de propriul unchi, Francisco Macías Nguema. Intai presedinte al Consiliului militar suprem, apoi presedinte al republicii, in 1982. Intre dictatura si coruptie, la 74 de ani, Obiang isi conduce tara cu mana de fier, cumuland cinci mandate consecutiv. In Guineea Ecuatoriala nu exista urne. Buletinele de vot sunt predate direct sefilor birourilor electorale…

 José Eduardo dos Santos calareste de 37 ani Angola

Dupa capatarea independentei, in 1975, Angola nu a cunoscut decat un singur presedinte, Jose dos Santos, astazi in varsta de 74 de ani. Ministru de Externe, a fost propulsat in scaunul prezidential dupa moartea lui Agostino Neto, in 1979, si nu l-a mai parasit. Alegerile din 1992 ar fi putut permite o schimbare, dar al doilea tur a fost anulat dupa acuzatii de frauda. In februarie anul trecut, Santos a anuntat ca se va retrage, lasand locul actualului ministru al Apararii, Joao Lourenco, in august. Asta daca partidul sau, MLPA, va castiga legislativele, conform constitutiei angoleze.

 Paul Biya, 34 de ani la butoanele Camerunului

Desemnat presedinte in 1982, dupa demisia presedintelui Ahmadou Ahidjo, Paul Biya (84 de ani) a fost reales de cinci ori consecutiv in fruntea statului, dupa ce a promis poporului ca-i va oferi un ”Camerun cu mari ambitii”. Nu a oferit nimic, tara scufundandu-se pe toate planurile, in pofida unui urias potential economic. ”Nu rezista la putere cine vrea, rezista cine poate”, i-a spus Biya, in 2015, lui Francois Hollande, cu ocazia unei vizite a fostului presedinte francez.

 Yoweri Museveni, de 31 de ani carmaci in Uganda

Sosit la putere, cum altfel, in urma unei lovituri de stat, in 1986, Museveni denunta, anterior, liderii africani ”care vor sa ramana prea mult timp la putere”. Anul trecut, a capatat al cincilea mandat (pentru cinci ani) la finalul unui scrutin prezidential extrem de criticat. Dupa instalarea in fruntea statului, Musevini (72 de ani) nu a incetat sa-si multiplice masurile represive, printre altele declarand ”razboi” homosexualilor.

 Nursultan Nazarbaïev, de 27 de ani omul de fier din Kazakhstan

Ajuns la putere in 1990, Nazarbaiev a cumulat mandate in ciuda fortelor de opozitie existente. In 2015 a castigat alegerile cu 97,7% din sufragii. Desemnat de majoritatea ONG-urilor care lupta pentru drepturile omului drept ”dictatorul anului”, Nazarbaiev (74 de ani) ramane unul din cei mai sinistrii dictatori din fostele republici sovietice ale Asiei centrale.

Omar el-Béchir: 27 de ani de domnie in Soudan

In 1989, generalul (73 de ani) a rasturnat guvernul ales al premierului Sadeq al-Mahdi, a preluat puterea si a cumulat victorii in urma mai multor alegeri criticate. Reclamat de Curtea Penala Internationala pentru genocidul din Darfour. Bechir a obtinut 68, 24% din voturi la ultimul scrutin, in 2015.

 Idriss Déby Itno : 26 de ani de putere in Ciad

Deby (64 de ani) a ajuns la putere in 1990, prin lovitura de stat. Numit presedinte in 1991. A ajuns sa castige oarecum increderea Occidentului pentru lupta sa impotriva teroristilor

 Isaias Afwerki, de 24 de ani profet in Eritreea

In 1993 Eritreea devenea independenta de Etiopia si l-a ales pe Afwerki (71 de ani) ca sef al statului. In 24 de ani, a trecut de la statutul de erou al razboiului de eliberare la cel de dictator de neinlaturat, zdrobind orice disidenta si izolandu-si tara de restul lumii si scufundand-o intr-un regim stalinisto-nord-coreean.

 Abdelaziz Bouteflika, deja 18 ani in fruntea Algeriei

Ales in 1999, Bouteflika a suprimat el insusi limitarea numarului de mandate ale presedintelui. Nu pentru el, fireste, ca a ajuns la patru consecutive. Anul trecut, Parlamentul a adoptat insa un proiect de revizuire constitutionala. Cel de-al patrulea mandat va fi si ultimul pentru presedintele algerian, acum la varsta de 80 de ani.

author avatar
Tudor Borcea
553 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger