AcasăNewsInovare Verde in industria din Romania: demareaza 34 de proiecte 100% ecologice

Inovare Verde in industria din Romania: demareaza 34 de proiecte 100% ecologice

Innovation Norway a organizat un eveniment media in cadrul programului Inovare Verde in Industria din Romania. Aici au fost anuntat faptul ca 34 proiecte vor beneficia de finantare nerambursabila intre 65.000 euro si 1.500.000 euro cu finantare oferita de Granturile Norvegiene si Granturile Spatiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009-2014.

Programul Inovare Verde in Industria din Romania este un program de dezvoltare a afacerilor, care are drept obiectiv cresterea competitivitatii intreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. Suma totala disponibila pentru proiectele din primul apel la propunerilor de proiecte a fost de EUR 21,6 mil.

Activitatile eligibile pentru finantare au inclus proiecte din toate sectoarele economice care se refera la dezvoltarea, implementarea si investitia in: tehnologii de mediu inovatoare cu impact redus asupra mediului; produse si servicii ecologice; eficienta materialelor si gestionarea deseurilor; procese de management si de productie ecologice.

Prezenta la eveniment, Ambasadorul Norvegiei in Romania, doamna Tove Bruvik Westberg, a subliniat faptul ca unul dintre elementele pe care majoritatea proiectelor finantate le au in comun este parteneriatul cu entitati norvegiene – companii, organizatii neguvernamentale sau organisme de cercetare. Partenerii norvegieni au experienta valoroasa in ce priveste crearea si folosirea tehnologiei verzi, tratamentul si managementul deseurilor sau dezvoltarea produselor si serviciilor verzi.

Proiectele finantate prin intermediul Programului Inovare Verde in Industria din Romania au o acoperire geografica larga, cuprinzand activitati care imbunatatesc performantele ecologice ale companiilor de pe intreg teritoriul tarii. Toate proiectele finantate isi propun sa contribuie la atingerea obiectivului general al programului Inovare Verde in Industria din Romania si implicit la atingerea celor doua obiective generale ale Granturilor Norvegiene 2009-2014: reducerea disparitatilor socio-economice si intarirea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

Programul Inovare Verde in Industria din Romania este administrat de catre Innovation Norway, o companie publica norvegiana cu sediul in Oslo, detinuta de Ministerul Norvegian al Comertului si Industriei si de municipalitatile judetene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare si dezvoltare a intreprinderilor si a industriei norvegiene. in Romania, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regala a Norvegiei la Bucuresti si este Operator de Program pentru doua dintre programele incluse in Granturile Norvegiene si SEE 2009-2014.

author avatar
Catalin Dumitrescu
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger