AcasăNewsInitiativa celor Trei Mari, cu ochii pe gazul romanesc

Initiativa celor Trei Mari, cu ochii pe gazul romanesc

Anul trecut, summitul a avut loc la Varsovia, unde a fost prezent si liderul american, Donald Trump

Cand vorbim despre rolul pe care-l jucam pe scena politicii internationale, ne place sa credem ca suntem importanti, ca vocea noastra conteaza, este auzita si ascultata. In realitate, ceea ce conteaza e doar ce poate Romania oferi, ce are de dat Occidentului pe bani putini sau chiar gratis, neconditionat si cat mai repede cu putinta. „Time is money” de la Berlin pana la Washington si, cu toate ca Germania si SUA nu sunt membre ale plaftormei Initiativa celor Trei Mari, ele si-au trimis supervizori la summit-ul de la Bucuresti, in care chestiunea bogatelor zacaminte gazeifere din Marea Neagra va fi repusa pe tapet. Cu tot cu controversata „lege offshore” promovata de PSD!

Anul trecut summitul a avut loc la Varsovia unde a fost prezent si liderul american <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a>

Rick Perry este „ministrul” Energiei din America. Heiko Maas, seful diplomatiei germane. Ambii sunt prezenti in tara noastra pentru ca summit-ul Initiativa celor Trei Mari trebuie sa lamureasca o data pentru totdeauna cine si cu ce costuri va extrage gazele din Marea Neagra. Mai mult, Comisia Europeana l-a trimis la Bucuresti pe insusi presedintele Jean-Claude Juncker, semn ca se doreste transmiterea unui mesaj cat se poate de clar: rezervele Romaniei nu sunt, de fapt, doar ale Romaniei! Intr-o Europa a portilor deschise, principiul care guverneaza resursa energetica este „ce-i al tau e si al meu”.

Istoria unei platforme ce s-a vrut „proiect regional de securitate”

Platforma Initiativa celor Trei Mari a fost demarata in 2015. In contextul conflictului armat separatist din Ucraina, s-a vrut a fi un proiect de securitate regionala, la care au aderat 12 state membre UE aflate intre Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Adriatica: Polonia, Letonia, Estonia, Lituania, Croatia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Austria si Romania. Fiindca a ajuns ca, in plan economic, sa insemne 28% din PIB-ul UE (cu 114 milioane de locuitori), Initiativa a capatat un interes mai degraba de cooperare zonala, iar de aici si pana la cooptarea unor „parteneri” ca Germania si SUA nu a mai fost decat un pas. In realitate, partenerii nemti si americani gireaza si beneficiaza de toate „combinatiile” financiare puse la cale in acest spatiu.

Trump deja anunta ca are de vanzare gaz lichefiat

In timp ce Romania (prin legea offshore votata si asumata de PSD) viseaza sa devina un mare jucator pe piata gazelor naturale, astfel anuntandu-si independenta energetica, Statele Unite ne-a si trecut numele pe lista clientilor ce vor cumpara gaz american! O spune raspicat, cu subiect si predicat, chiar presedintele Donald Trump, intr-o scrisoare adresata omologului sau, Klaus Iohannis, cu ocazia desfasurarii acestui summit. „SUA sunt mandre sa ramana partener prin exporturi de gaz natural lichefiat in aceasta regiune de importanta strategica si prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari. La multe niveluri, tara noastra ramane dedicata colaborarii cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice. (…) Astept cu interes sa aflu despre progresul nostru comun in noi proiecte de investitii si parteneriate de afaceri”.

Pe scurt, la summit-ul de la Bucuresti fiecare delegatie prezenta a venit cu ideile si aspiratiile ei si a iesit cu directivele trasate de Washington, prin vocea Secretarului Energiei, Rick Perry!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
347 afisari

2 COMENTARII

  1. Cel mai prost articol pe care am citit in viata mea. Va rog sa va educati mai bine. „3 seas” este in interesul Romaniei.

  2. Poate sa faca si Sumitul celor 5 oceane daca mi-a crescut gazu cu 30% poata sa dea si gratis rezervele ca oricum le platim însutit . Au mai dat bani si pe Samit, am ajuns so imdragesc pe Veronica zau ca nu vroia sa dea bani uite de banii aia se faceau ajutoare de caldura ca iarna nu-i ca vara nenorocitilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger