AcasăNewsIngroziti de terorismul "low cost"

Ingroziti de terorismul „low cost”

Theresa May: Atacatorul de la Londra se nascuse in Marea Britanie, a fost cativa ani in ancheta MI5 pentru extremism violent. Dar nu era decat ”un personaj periferic”, deci serviciile de informatii nu au mai stat cu ochiul pe el, cu toate ca ”s-a inspirat din ideologia islamica pentru a comite actele”. De ”periferic” ce a fost, a lovit in inima capitalei britanice.

Autorul atentatului este Khalid Masood 52 de ani născut în Kent a anunțat ieri poliția metropolitană londoneză Massod a trăit în ultima perioadă în regiunea West Midlands și nu făcea obiectul unei anchete în curs Fusese însă inculpat de mai multe ori în special pentru posesie de arme

Nu se cam repeta declaratii ca cele de mai sus, de fiecare data cand orase care influenteaza lumea intreaga, cum sunt Parisul si Londra, par sate fara caini in fata terorismului?  Nu ajunge cumva cu ”corectitudinea politica”, cu invartitul in jurul cozii? Cu datul dupa ciresul musulman, care a prins de mult radacini, dar care nu are toate fructele bune? Se pot pune astfel de intrebari, dupa ce patru oameni nevinovati (cel putin) au murit, miercuri, la Londra. Fanatici teroristi pregatiti sa moara, obiecte de consum transformate in instrumente ale mortii, tinte simbolice vizate pentru a spori panica si socul psihologic. Ceea ce s-a intamplat la Londra este urmatorul pas al logicii distructive a teroristilor, terorismul ”low cost”, care a insangerat marile orase occidentale in ultimii ani. Intre timp, si pe invers, liderii UE nu mai vad copacii de padure.

”Loviti-i cu masina!”…

O metoda incurajata inca din 2014 de catre Abu Mohamed al-Adnani, ”purtatorul de cuvant” al ISIS, ucis in 30 august 2016, noteaza Le Figaro.

Abu Mohamed al Adnani

In 22 septembrie 2014, propagandistul Daesh a lansat un apel mai mult decat explicit: ”Daca puteti ucide un necredincios american si european-in special mizerabilii de francezi- sau un australian, sau un canadian, sau cetatenii oricarei tari care face parte din Coalitia contra ISIS, atunci contati pe Allah. Ucideti-i indiferent cu ce metoda. Daca nu gasiti explozibili sau munitie, puteti sa le crapati capul cu o piatra, sa-i injungheati, SA-I IZBITI CU MASINA, sa-i aruncati de la etaj, sa-i sufocati sau sa-i otraviti”. De notat ca unii teroristi islamici, mereu pragmatici in a-si atinge scopurile, nu au asteptat ca al-Adnani sa le deschida capul pentru a ucide cu ce le-a picat in mana. Un exemplu, tot in Marea Britanie, este cel din mai 2013, cu 18 luni inainte de apelul lui Adnani.

Aysha Freda 43 de ani mama a doi copii a fost ucisa pe podul Westminster Ea preda la DLD College din Londra find iubita si apreciata potrivit directorului institutiei

Doi britanici de origine nigeriana au rasturnat o masina in care se afla un militar, Lee Rigby, pe care l-au macelarit cu cutite si cu o toporisca, asteptand apoi politia. Asasinii au declarat ca ”au vrut sa-i razbune pe musulmanii ucisi de soldatii britanici”.

…Si au trecut la fapte

Insa apelul lui Abu Mohamed al-Adnani a avut efectul de a-i incuraja pe multi islamisti sa actioneze. In 20 octombrie 2014, la Saint-Jean-sur-Richelieu (Québec), un canadian convertit la islam (25 de ani), Martin Couture-Rouleau, a intrat cu masina in doi militari, omorand pe unul din ei.

Americanul Kurt Cochran 50 de ani facea turul Europei impreuna cu sotia sa Mellisa Masina teroristului nu l a iertat nici pe el

Urmarit de politie, Martin a fost impuscat. Franta a fost la randul ei atacata. Intai, atacurile au fost comise de indivizi inarmati doar cu un cutit. Insa raul cel mare a venit in 2016, cand teroristii au trecut la urmatoarea etapa, utilizand, nu automobile sau arme albe, ci camioane, evident cu efect devastator. Asa cum s-a petrecut la Nisa, in 14 iulie, unde tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel a ucis 86 de persoane si a ranit peste 400. Sau la Berlin, in 19 decembrie, cand un alt tunisian, Anis Amri, la volanul unui camion, a intrat in multime: 12 morti si 48 de raniti.

ISIS revendica atacul de la Londra

Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat, ieri, via agentia sa de propaganda Amaq, atacurile din capitala britanica, soldate cu patru morti si zeci de raniti, ca ”raspuns la apelul de a lovi tarile Coalitiei”.

”Autorul atacului din fata Parlamentului britanic este un soldat al ISIS”, transmis ISIS. Este primul atac al gruparii teroriste sunite revendicat pe teritoriul Regatului Unit, in caz ca serviciile de informatii vor atribui atacul ISIS. De notat ca, anterior, premierul Theresa May declarase ca ar fi ”eronat” ca atentatul comis miercuri pe podul Westminster si in apropierea Parlamentului sa fie calificat un ”act terorist islamic”. Anterior, ieri, politia britanica a operat opt arestari, declarand ca privilegiaza pista ”terorismului islamist” in ancheta

SUA: Daesh? Ii ciuruim, o chestiune de timp

Coalitia antiterorista internationala condusa de Statele Unite a promis iar eradicarea ”amenintarii planetare” ce o constituie ISIS, cu tot cu liderul ei, Abu Bakr al-Baghdadi. 67 de tari fac parte din aceasta coalitie si numerosi membri ai ei se intreaba, dupa ororile de la Londra,  ce strategie ”antiterorista” are Donald Trump care s-a laudat ca-i va ”demola” pe jihadisti. Discretul sef al diplomatiei americane, Rex Tillerson, a denuntat ”o forta mondiala a raului”, a promis uciderea lui Baghdadi de aceeasi maniera cu uciderea lui Usama Bin Laden, fondatorul Al-Qaida, eliminat in 2011. ”Nu este decat o chestiune de timp”, a dat asigurari Tillerson, insistand ca ”invingerea ISIS este obiectivul principal al SUA in Orientul Mijlociu” si in regiune.

Sub alerta terorista, dar fara arma

Politistul ucis, Keith Palmer, era neinarmat in momentul atacului. O situatie curenta in Anglia, unde majoritatea agentilor nu poarta arme.

Keith Palmer 48 de ani politistul erou ucis miseleste cu cutitul

”Echipa de protectie a parlamentului este formata din ofiteri armati si neinarmati, care asigura diferite sarcini. Din pacate, cel ce si-a pierdut viata nu avea arma”, declara dupa atentat Mark Rowley, adjunctul politiei britanice. ”Este o traditie ca Bobbies (cum sunt porecliti politistii britanici), agentii serviciului public, sa nu poarte arme, ei sunt gardieni ai pacii”, a explicat criminalistul Alain Bauer. In 2014, doar 4,5% din agenti erau autorizati sa poarte o arma. ”Politistii insarcinati cu securitatea Parlamentului au o relatie speciala cu turistii. Sunt recunoscuti, se fac poze cu ei. Nu ar fi la fel daca ar purta arme”, a declarat un fost ofiter, Graham Wettone. Explicatii halucinante, in conditiile in care tara se afla in alerta maxima si terorismul a facut o victima in randul politiei. Dupa moartea lui Palmer, politistii au pus problema reinarmarii in discutie, o chestiune ce se pune din 2005, dupa atentatele din metroul londonez.

Atentat cu masina dejucat in Anvers

Un barbat a fost arestat, ieri, dupa ce a incercat sa intre in multimea aflata pe principala artera comerciala din Anvers, De Meir, cu un vehicul inmatriculat in Franta, capitala Flandrei (nordul Belgiei) fiind plasata in stare de vigilenta. Potrivit politiei, soferul, MOhamed R. (nascut in 8 mai 1977) are cetatenie franceza si domiciliaza in Franta. Diferite arme, arme albe si arme de foc, au fost gasite in portbagajul masinii, plus un bidon cu substanta inflamabila. ”Masina gonea in mare viteza iar oamenii fugeau in stanga si-n dreapta pentru a nu fi loviti”, a declarat seful corpului politienesc din Anvers, Serge Muyers.

Londra, un vis transformat in cosmar pentru Andreea si Andrei

Românii Andreea şi Andrei

”Una din cele doua persoane de cetatenie romana ranite se afla in continuare internata in stare grava, iar cealalta, care a fost ranita usor in urma incidentului, a fost externata”, a comunicat, ieri, MAE.  Andrei Burnaz (inginer)  si Andreea Cristea (arhitecta)  , constanteni, se aflau in calatorie la Londra , planuind sa sarbatoareasca, astazi, ziua de nastere a lui Andrei. Cei doi tocmai vizitasera Westminster Abbey si London Eye. Alaturi de alti trecatori, se aflau pe podul Westminster, cand a avut loc atacul. Andreea a fost lovita de masina teroristului si a fost aruncata in Tamisa, de unde a fost recuperata in stare grava, potrivit ambasadorului Romaniei la Londra. Tanara are numeroase fracturi si leziuni, fiind operata dupa ce medicii i-au depistat un cheag de sange pe creier. Andrei a suferit o fractura la laba piciorului. ”Pare ca ce a fost greu azi-noapte, in urma interventiei chirurgicale, a trecut. Dar, in continuare, se afla sub stricta observatie. Pericolul, in final, nu a trecut. Important este sa fim si alaturi de familie, sa ajutam cu ceea ce putem”, a declarat, ieri,  premierul Sorin Grindeanu.

Iohannis condamna,  May regreta

Presedintele Klaus Iohannis a avut ieri o convorbire telefonica cu premierul britanic Theresa May, informeaza Presedintia Romaniei. ”Presedintele Romaniei a condamnat in termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, langa Parlament, simbolul democratiei britanice, si a exprimat solidaritatea deplina a Romaniei si a poporului roman cu Regatul Unit. Presedintele Klaus Iohannis a transmis, totodata, in numele sau si al Romaniei, condoleante familiilor victimelor si urari de insanatosire grabnica celor raniti. Cei doi au discutat si situatia celor doi romani raniti. Theresa May si-a exprimat ”regretele sale puternice pentru ranirea lor si speranta ca starea de sanatate a acestora, mai ales a cetatenei romane aflate inca in stare critica, se va ameliora”.

author avatar
Tudor Borcea
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger